Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Vety voisi ratkaista energiatarpeita – Sen hyödyntäminen vaatii vielä teknologian kehittymistä ja reippaampaa toimintaa valtiolta

Vaikka vetytalouden mahdollisuuksista on puhuttu, idän energia on pitänyt vaihtoehtoa lapsenkengissä. Tilanne on muuttunut Venäjän aggressioiden myötä nopeasti. Vedyn valmistaminen kaasusta tuskin on kestävällä pohjalla, valmistus vedestä sähköllä voisi olla vaihtoehto. Vettä meillä sentään vielä riittää. Vety ei lopu koskaan. Maailmankaikkeudesta suurin osa on vetyä. Vety on poltettaessa lähes päästötön.

Uusiutuvien energiamuotojen ongelmana on niiden epäsäännöllinen saatavuus. Varastoinnin kehittyminen on ehdoton edellytys. On todennäköistä, että energiamarkkinat ja tuotanto tulevat heittelemään rajustikin. Suomessa herätään liian hitaasti. On vaara, että menetämme mahdollisuudet kehittää ja kaupallistaa tekniikkaa vientituotteeksi. Tai ainakin hinnoitteluvoima menee muualle.

Kauppalehden 12.7.2022 mukaan Suomella on erittäin vahva maabrändi energia-alalla. Vaikka pohjoinen sijaintimme rajoittaa uusiutuvien energioiden tuotantoa, enkä suinkaan toivota satametrisiä tuulimyllyjä tervetulleeksi jokaiseen nyppylään, on meillä ja maailmalla runsaasti tarvetta valmistus-, poltto- ja varastointiratkaisuille.

Valtioneuvosto on käynnistänyt selvityksiä. Näen kuitenkin asian niin, että on siirryttävä puheista raskaamman luokan tekoihin. Tähän liittyy olennaisesti maanlaajuinen jakeluverkosto. Yritykset ovat jo liikkeellä, kuten Wärtsilä, mutta valtio ei ole edes telineissä.

En ole kaasunjakeluverkoston asiantuntija, mutta onko mahdollista hyödyntää jo olemassa olevaa jakeluverkkoa? Jos sitä ei voida edes osittain käyttää, pitää sellainen rakentaa. Hiilipohjaisten energioiden käyttäjien kepittäminen ei ole kestävä ratkaisu vähentää päästöjä. Tämä vähentää elämänlaatua, toimeliaisuutta ja kansantaloutta.

Vety vastaa puhtaan energian tarpeisiin ja vähentää fossiilisen polttoaineen tarpeet niin pieniin määriin, ettei niillä ole enää sanottavaa merkitystä hiilidioksidipäästöissä. Koska EU nakertaa kotimaisen metsätalouteen liittyviä mahdollisuuksia, on haettava vakavissaan uusia.

Raul Lehto, (ps.)

Heinlahti