Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Etelä-Kymenlaakson historialliset tapahtumapaikat tulisi hyödyntää paremmin aluemarkkinoinnissa – Voisimme ottaa vastaan isomman osan Suomenlahden liikenteestä

Vuosia sitten vierailin Pohjanmaalla jossain yrittäjätapaamisessa. Kokoontumispaikalla oli juliste, jossa logistiikka Amerikasta Pacificiin ja Jäämereltä Afrikkaan jotenkin kummasti risteytyivät justiinsa tuossa paikassa, keskellä ei mitään, tiettömässä ja satamattomassa paikassa. Mutta olihan siellä häjyhistoria ja sitä hyödynnettiin oopperoita myöten. Kotka ja Kymenlaakso mittavine historioineen elivät tuolloinkin keskellä loistavia logistisia edellytyksiä, niin vaakasuorassa kuin myös pystysuorassa suunnassa.

Juuri nyt vaakasuorat virtaukset tökkivät itäsuunnassa, kun Venäjän erikoisoperaatio Ukrainassa näyttää sujuvan yhä vain erikoisemmin ja erikoisemmin. Tätä ennen yhteys Kotka–Sillamäki olisi ilmeisesti pitänyt nostaa presidenttitasolle suoran kulkuyhteyden saamiseksi Suursaaren itäpuolitse, ehkä venäläisvarustamolle. Nopeat alukset olisivat voineet, ja ehkä joskus vielä voivat, sukkuloida kattavasti Itä-Suomenlahdella. On siis katsottava myös ongelmien yli tulevaan. Uuden teknologian liiketoimintaa tänne onkin jo saatu.

On katsottava myös ongelmien yli tulevaan.

Missään Suomessa ei ole meihin verrattavia historiallisia tapahtumapaikkoja, mutta niiden hyödyntäminen aluemarkkinoinnissa on jäänyt kovin vähälle. Meillä on ollut erinomaiset mahdollisuudet ottaa vaikka kymmenen prosenttia Helsingin ruuhkia lisäävästä Suomenlahden pystysuorasta liikenteestä, mutta ei ole otettu. Nytkin voisi toimia. Kolmesataamiljoonaa korvamerkittyä euroa on tiettävästi juuri irronnut Saimaan kanavan ja Pohjois-Karjalan itäliikenteen investointien peruuntumisesta.

Yli kymmenen vuotta on turhautumiseen asti ajettu näkemystä ja ajatusmallia mittavasta matkailu- ja kuljetusreitistä Jäämereltä Välimerelle. Siinä Kotka olisi sekä toiminnallisesti että tulevana hyödyntäjänä ehdoton kunkku. Viron kanssa syntyisi samalla seprakauppaa tuhatkertaisesti suurempi markkinatalouden kaksoiskeskittymä.

Pertti Huhtanen

Kotka