Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Helleputki vie voimia ja ihmisiä ennenaikaisesti hautaan – Juo auringonpaahteessa viinan sijaan vettä

Kesän ensimmäinen pidempi hellejakso jatkuu Etelä-Kymenlaaksossa ennusteen mukaan ensi viikon puolelle. Lämpötila nousee päivittäin yli hellerajana pidettävän 25 asteen, ja kuumimpina päivinä hivutellaan jo kolmosella alkavia numeroita.

Mukavaa, jos sattuu olemaan auringonpaahteen ystävä. Kyllä hellesäässä kelpaa loikoilla uimarannalla tai istuskella terassilla.

Moni kuitenkin kärsii helteistä. Kuumuus vie voimia niin, että kotisohvalla makoilu voi tuntua mielekkäämmältä kuin ulkoilu. Tosin asuntokin muuttuu pidemmän päälle uunimaiseksi pätsiksi, ellei sitä ole varustettu ilmalämpöpumpulla tai tehokkaalla tuulettimella. Väsymys painaa, kun kuumuus ja hikoilu häiritsevät yöunta. Ruoka ei ehkä maistu.

Helppoa ei ole heillä, jotka joutuvat työskentelemään kuumuudessa esimerkiksi asvalttia tai kattoa tekemässä, leipomossa tai puutarhassa. "Kuumatyöntekijöitä" on Suomessa huomattava määrä, Työterveyslaitoksen arvion mukaan noin 60 000.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan kuuma sää lisää väestön sairastuvuutta ja kuolleisuutta. Pitkinä kuuman kelin kausina terveyshaitat lisääntyvät voimakkaasti. Useamman viikon kestävästä helleputkesta voi aiheutua jopa satoja ennenaikaisia kuolemia.

Tuoreessa muistissa on viime vuosi, jolloin Kotkan kupeessa Anjalassa mitattiin kesä–heinäkuussa 61-vuotisen mittaushistorian ennätystulos, 31 perättäistä hellepäivää. Kärkiviisikon muut helleputket ovat kesiltä 2014 ja 2018.

Kaikkein alttiimpia helteen haitoille ovat vanhukset, pitkäaikaissairaat ja pikkulapset, mutta THL muistuttaa, että kuumuus voi olla terveysriski ihan jokaiselle ikään tai terveyteen katsomatta. Voimakas fyysinen rasitus tai alkoholinkäyttö pahentavat tilannetta.

Helteeltä suojautuminen ei ole rakettitiedettä. Pelkkä maalaisjärki auttaa selviytymään tukalissa olosuhteissa: pidä itsesi viileänä, pysy poissa pahimmasta paahteesta, pukeudu kevyesti, käytä päähinettä ja ennen kaikkea juo litroittain vettä.