Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Nykyinen maakuntarakenne tulisi unohtaa – Tavoitteeksi pitäisi ottaa Itä-Suomi 2.0

Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) on asettanut valtiosihteerityöryhmän, jonka tehtävänä on selvittää, miten Venäjän hyökkäys Ukrainaan on vaikuttanut itäisen Suomen talouteen ja millaisia toimenpiteitä alueen elinvoiman vahvistamiseksi tarvitaan. Tässä Itä-Suomella on mahdollisuus olla yhtenäisenä vahvistamassa koko alueen tulevaisuudenuskoa ja elinvoimaisuutta.

Puheet Itä-Suomen kasvuohjelmasta nykyisen maakuntarakenteen pohjalta on syytä unohtaa. Se johtaa vain tehottomuuteen ja kestämättömään kehitykseen.

Aluekehitys- ja elinvoimatyön pohjaksi Itä-Suomi tarvitsee uuden yhteisen alueellisen vision. Visiotyön tulisi nopeasti johtaa Itä-Suomen maakuntien yhdistämiseen, koska kunnollinen, Itä-Suomi 2.0 visio, ei onnistu ilman yhteisiä rakenteita.

Maailma ja Suomi sen mukana ovat muuttuneet ja muuttuvat lähivuosina nopeasti. Venäjä ei suinkaan ole Suomen ja Itä-Suomen ainoa haaste. Etenkin Itä-Suomi on ollut jo pitempään lohduttomassa kierteessä. Kehitys haastaa yhä selvemmin myös hajautetun hyvinvointivaltion perusrakenteita.

Tuleva kehitys on ennusteista selvästi nähtävissä, mutta rohkeutta ja kykyä ajatella asioita uudella tavalla on liian vähän. Energia menee polkuriippuvaisesti olemassa olevien rakenteiden puolustamiseen. Nykyiset rakenteet omine hallintoineen ovat esteenä rajat ylittävälle yhteistyölle ja alueiden uusiutumiselle.

Jarmo Vauhkonen, Mikkeli

Aulis Tynkkynen, Loviisa ja Savonlinna