Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Itäisen Suomen pyörät pidettävä pyörimässä

Itäisellä Suomella on Venäjän hyökkäyssodan takia edessään vaikeita vuosia. Vienti, turismi ja muu Venäjään liittyvä taloudellinen toiminta on romahtanut. Keskustan mielestä itäiseen Suomeen tarvitaan luovia ja pitkälle vaikuttavia toimia työn sekä yrittäjyyden piristämiseksi.

Esitämme, että Suomessakin tartutaan mahdollisuuteen perustaa erityistalousalueita. Erityistalousalueilla ihmisten ja yritysten olisi mahdollista saada verotuksellisia tai muita huojennuksia, jotta edellytykset työntekoon, opiskeluun, investointeihin ja työllistämiseen vahvistuisivat.

Tällaisille alueille voitaisiin suunnata koulutusmahdollisuuksia sekä tutkimus- ja kehityspanostuksia. Alueilla voisi toteuttaa työtä lisääviä kokeiluja työnantajien alennettujen sosiaaliturvamaksujen ja vapaiden poistojen muodossa. Myös yhteisöveron alentamista yrityksille, jotka investoivat heikommin kehittyville alueille, tulisi kokeilla.

Puoluekokousten viikonloppuna Kokoomus tyrmäsi ehdotuksemme alueiden positiivisesta erityiskohtelusta. Taustalla on erimielisyys vahvan aluepolitiikan tarpeellisuudesta ja siitä, missä määrin politiikassa on huomioitava vaikeuksista kärsivät.

Keskustassa ei lannistuta. Uskomme, että voimme saada muut puolueet yhteistyöhön tai ainakin pohtimaan linjaansa.

Muistamme, kuinka kokoomus koko kevään moitti keskustan puheenjohtaja Annika Saarikkoa kesken vuoden toteutettavista perusturvan korotuksista. Hintojen nousun takia korotamme 1.8. alkaen täyttä kansaneläkettä noin 24 eurolla, takuueläkettä noin 30 eurolla ja toimeentulotuen perusosaa noin 18 eurolla kuukaudessa. Haluamme pitää kaikki mukana, vaikka Kokoomus keväällä vaatikin perusturvan leikkaamista.

Myöhemmin Orpo kertoi tulleensa katumapäälle. ”Nyt kun kulut kasvavat niin tolkuttomasti, niin käännyn sille kannalle, että hyväksyn tämän hallituksen päättämän aikaistetun korotuksen.”

Myös itäisen Suomen työn ja yrittäjyyden vahvistamisessa kannustamme muita pohtimaan kantojaan uudelta pohjalta. Keskusta ojentaa yhteistyön kättä.

Riikka Pirkkalainen

Keskustan puoluesihteeri