Päätoimittajalta Tyhjän pöydän syndrooma voi lannistaa lomalaista – Maailma ei tule valmiiksi, vaikka lapioisi hartiavoimin

Juhannus lähestyy ja keskikesän valoisan juhlan suomin valtuuksin on syytä laittaa sivuun odotukset ja velvollisuudet.

Kesäyön tuoksu, veden liplatus ja saunan löyly päihittävät mietteet siitä, mitä olisi pitänyt tehdä ja mitä kenties vielä paremmin. Sivuun jäävät asiantuntijoiden talousarviot tai Ukrainan sodan viimeisimmät käänteet. Hyvä ainakin olisi.

Juuri ennen juhannusta moni työelämässä mukana oleva tunnistaa tunnelman kiristyvän.

Liian usein sallimme laiskottelun vain, jos se lisää tehokkuutta. Usein parhaat oivallukset syntyvät silloin, kun tavoitteita ei ole ja ajatus on vapaassa liikkeessä.

Ennen kesälomaa iskee tyhjän pöydän syndrooma: kaikki työt olisi saatava tehtyä, mitään ei saisi jäädä roikkumaan ja valmista pitäisi tulla, jotta työasiat eivät pompsahtele mieleen lomalla. Maailma vaan ei tule valmiiksi juhannuksen alla, vaikka miten lapioisi hartiavoimin.

Tunnistan tästä porukasta itsenikin. Ennen juhannusta on kaikenlaista viimetingan tallaajaa liikkeellä. Se kuuluisa to do -lista on saatava valmiiksi. Valmista ei kannata toivoa, sillä viime hetkellä takuulla jostain tulee vielä pyyntöjä, joihin täytyy vastata, että sijainen hoitaa tämän tai loman jälkeen palaamme asiaan.

Viikko ennen lomaa onnistuin tavoittamaan lomatunnelmaa. Meloin saaristossa ja katselin auringonlaskua. Kotona oli aikaa mennä hetkeksi terassille makaamaan. Siinä pötkölläni pohdiskelin millaisia muotoja pilvet saavat. Syntyi tärkeitä ajatuksia. Liian usein sallimme laiskottelun vain, jos se lisää tehokkuutta. Usein parhaat oivallukset syntyvät silloin, kun tavoitteita ei ole ja ajatus on vapaassa liikkeessä.

Minulle kesäloma on aina pieni juhla. Ehdin olla työurani alussa monta vuotta pätkätöissä ja edelleen, vuosien jälkeen, pitkä palkallinen kesäloma tuntuu liki etuoikeudelta. Sama tilanne on monilla opiskelijoilla, jotka ovat ahertaneet opintojen parissa vuoden ja kesällä on tehtävä töitä ja säästettävä rahaa. Loma saattaa jäädä väliin monta vuotta peräkkäin. Loma olisi tärkeä jokaiselle.

Tänä vuonna Euroopassa on poikkeuksellinen aika sodan takia, eikä rintamalla ole pitkiä lomia jaossa. Sotaan ei saa turtua. Rauhan saavuttamiseksi on rakennettu vapaata Eurooppaa. Samaan aikaan rajat ovat auki tapaan, josta aiemmat sukupolvet ovat voineet vain haaveilla. Tänä kesänä pakkaan lapseni junaan ja kuljemme halki mantereen. Tutustumme kieliin, historiaan ja museoihin. Suomessa edessä on jokavuotinen vierailu omassa Merikeskuksessa. Maailma ja sen ihmeet on toisaalla – ja juuri täällä, lähellä. Toivotan antoisaa ja valoisaa kesää jokaiselle!

Kirjoittaja on Kymen Sanomien vastaava päätoimittaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka