Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Julkisuuden henkilöiden lapsilla on samat oikeudet kuin muillakin lapsilla

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön poika tallentui lehtikuviin, kun Niinistö oli poikansa ja puolisonsa Jenni Haukion kanssa yleisurheilukilpailujen katsomossa. Valokuvaaja kuvasi koko presidenttiperheen. Niinistö huomautti myöhemmin, että pojan kuvan julkaisemiseen ei kysytty huoltajan lupaa.

Mediatalojen perustama Julkisen sanan neuvosto ohjeistaa asiassa varsin selkeästi. 7‒14-vuotiaiden haastatteluun ja kuvaamiseen pitää pyytää lupa huoltajalta lukuun ottamatta julkisia tilaisuuksia tai tilanteita. Alle 7-vuotias tarvitsee aina huoltajan luvan. Jos tekstiä tulkitsee tiukasti, presidentin pojan kuvan julkaisemiseen olisi pitänyt pyytää lupa huoltajalta.

Myös pääministeri Sanna Marin (sd.) otti kantaa asiaan Niinistön pojan kuvan julkaisemisen jälkeen. Hän kirjoitti mikroviestipalvelu Twitteriin vetoomuksen: "Emme anna mieheni kanssa lupaa lapsemme kuvaamiseen tai kuvien julkaisuun. Toivomme, että tätä kunnioitetaan. Lapsella on oikeus yksityisyyteen vaikka vanhemmat olisivat julkisessa työssä", Marin kirjoitti. Marin esiintyi ennen pääministeriyttään tyttärensä kanssa joissakin medioissa. Pääministerikauden aikana pääministerin tytär on pysynyt poissa julkisuudesta.

Niinistö huomautti, että hän on vaimonsa kanssa johdonmukaisesti kieltäytynyt, kun lupaa pojan kuvan julkaisemiselle on pyydetty. Samalla Niinistö toivoi median jatkavan sisäisesti pelisääntökeskustelua. Sille on tarvetta, koska julkisuuden henkilöiden lapsia pitäisi käsitellä samoin säännöin mediassa kuin muitakin lapsia. Toisenlainen ajattelutapa olisi epäoikeudenmukainen. Myös johtavilla yhteiskunnallisilla vaikuttajilla tai muilla julkisuuden henkilöillä on oltava oikeus rajata lapsensa julkisuuden ulkopuolelle. Olennaista on ymmärtää, että päätöksellä pyritään turvaamaan kaikille lapsille tasapuolinen kohtelu.

Tosin välillä julkisuuden henkilöt tuovat lapsensa julkisuuteen omasta aloitteestaan, joskus tukeakseen omia poliittisia tavoitteitaan. Sanna Marin poseerasi ennen pääministeriyttään vauvansa kanssa medioiden julkaisemissa kuvissa. Silloin Marin antoi suostumuksen kuvien julkaisuun. Pitää muistaa, että pysyvää lupaa hän ei antanut. Kiinnostus Marinia kohtaan on sittemmin pääministeriyden myötä kasvanut. Marin teki nyt selväksi, että lapsi pysyy poissa julkisuudesta.