Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kymenlaaksoon pitäisi saada yliopistokeskus

Osaavan työvoiman tarve korostuu ja kasvaa joka puolella Suomea. Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiopolitiikan rahoitus keskittyy yliopistopaikkakunnille.

Kuluvan EU:n rakenne- ja rahastokauden 2021–2027 aikana työ- ja elinkeinoministeriö on tehnyt ekosysteemisopimukset yliopisto- ja yliopistokeskuskaupunkien kanssa. Näiden tarkoitus on kehittää yhteistyöverkostoja, vahvistaa osaamiskärkiä ja lisätä TKI-toiminnan vaikuttavuutta. Yliopistokeskuksien ympärille muodostuu yleensä näiden tuottamaa osaamista hyödyntävää yritystoimintaa, joka luo hyvinvointia ja kasvua alueelle.

Keskustan puoluekokouksessa Lappeenrannassa 10.–12.6. linjattiin koko Kymenlaaksoa koskeva tärkeä kehitysaskel yllä olevaan liittyen.

Suomessa on kaksi maakuntaa, jossa ei ole yliopistoa eikä yliopistokeskusta, Kymenlaakso ja Kanta-Häme. Keskustan puoluekokous yhtyi Kymenlaakson piirin aloitteeseen ”Yliopistokeskus jokaiseen maakuntaan” ja tukee yliopistojen uusia hankkeita yliopistokeskuksiksi alueilla, joilla tällä hetkellä ei ole yliopistoa tai yliopistokeskusta, myös meillä Kymenlaaksossa.

Tavoitteena on mahdollisuuksien tasa-arvon rakentaminen nuorille, osaajien kouluttaminen alueen tarpeisiin, koulutustason nosto ja tasapainoinen aluekehitys. Asia koetaan erittäin tärkeänä meillä, jossa toisaalta kamppaillaan väestökadon kanssa ja toisaalta halutaan kehittyä muun muassa uusissa kyberturvallisuuden ja akkuteollisuuden koulutuksissa.

Kotkan kaupunki on jo kehittänyt aktiivisesti Merikotka-nimistä yliopisto- ja korkeakoulukeskittymää ja investoinut siihen noin 70 miljoonaa. Pyritään yhteistyöllä saamaan yliopistokeskus Kymenlaaksoon.

Riitta Klemola, Kotka

kaupunginvaltuutettu (kesk.)