Pääkirjoitus | Koulutus on aina merkittävää ihmiselle itselleen – Uusi Kotkan kampus on näkyvä ilmentymä siitä

Muusikon ammattikoulutuksen saanti Kotkaan 25 vuotta sitten oli sievoinen ihme tai esimerkki siitä, mitä saadaan aikaan kun ollaan päättäväisiä ja edetään kohti tavoitetta.

Ammatillinen koulutuslupa oli tärkeä uudistus ammatilliseen koulutukseen ja tulevaisuuden linjaamiseen. Sitä kautta Kotka on musiikin alan koulutuksellaan merkittävä kohde konservatorioiden joukossa. Kymin konservatorioon hakeutuu opiskelemaan vakuuttava joukko nuoria eri puolilta Suomea.

Kantasatamaan tulee siis henkisyyden keskittymä, mikä tuo nuoret opiskelijat myös yhä enemmän osaksi keskustan elämää ja kaupunkikuvaa.

Ammattikorkeakoulutuksen vetovoimaisuutta on myös pidetty yllä eri hankkeilla, eikä kaupunkiin valmistuva kampus ole niistä vähäisin. Vaikka opiskelussa korona-vuosien seurauksena etäopiskelu on saanut yhtä isomman roolin, ei napanuora fyysiseen rakennukseen ole vähäinen. Lisäksi Kotkaan valmistuvan kampuksen arvoa lisää se, että sen viereen kohoaa tapahtumakeskus.

Kantasatamaan tulee siis henkisyyden keskittymä, mikä tuo nuoret opiskelijat myös yhä enemmän osaksi keskustan elämää ja kaupunkikuvaa. Tämä tuo tervetullutta vireyttä kaupunkiin.

Isossa kuvassa voi sanoa, että Suomen valtion ehkä tärkeimpiä saavutuksia on ollut tasa-arvon toteuttaminen koulutuksessa. Kotitaustasta ja asuinpaikasta riippumatta suomalaisilla on ollut 1970-luvulta alkaen mahdollista saada maksutonta ja laadukasta koulutusta.

Siksikin on edelleen tärkeää antaa nuorille vahva signaali siitä, että koulutus kannattaa. Oppivelvollisuuden laajentaminen maksuttomaan toiseen asteeseen on yhteiskunnan osoitus siitä.

Tärkeintä on kuitenkin tietoisuus siitä, että oppiminen on etuoikeus ja mahdollisuus laajentaa elämänkatsomusta eli lisätä mahdollisuuksia nauttia elämästä. Oppiminen ei ole vain nuorten etuoikeus, se kuuluu kaikille ja vahva koulutus paikkakunnalla tukee tätä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka