Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Lenin-patsaan poistaminen olisi historiallisesti ja taiteellisesti huono ratkaisu

Kotkan kaupungin suunnitelma poistaa Leninin patsas katukuvasta kuulostaa hätiköidyltä ja harkitsemattomalta.

Kotkan Leninin puisto on aikakautensa tuote. Se on taiteellisesti hyvin toteutettu kokonaisuus, jossa on rauhallinen, piazzamainen tilan tuntu. Merkittävää on myös, että tilallisesti kauniiseen puistokokonaisuuteen liittyy vuonna 1995 Port of Art -nykytaidenäyttelyyn hankittu – patsasta ironisesti kommentoiva veistos – "Leninin puuttuva käsivarsi". Puolalaisen kuvanveistäjä Krzysztof Bednarskin toteuttama käsiveistos alleviivaa kokonaisuuden historiallista kerroksellisuutta.

Diktatuureissa on tapana kaataa patsaat vallan vaihtuessa. Olemme kuitenkin siinä käsityksessä, että elämme sivistysvaltiossa, jossa ei kaadella historiallisia patsaita ilmavirtojen ja suhdanteiden mukaan.

Kotkan Leninin puisto on aikakautensa tuote.

Ehkä kannattaisi muistaa, että Suomen itsenäisyyden suvereenina valtiona tunnusti ensimmäisenä Neuvosto-Venäjän tuore bolševikkihallinto V.I. Leninin johdolla. Ei taida olla aivan vähäpätöinen asia.

Jos alamme kaataa brutaalisti patsaita, niin tietysti poistetaan ensin langattoman viestinnän kehittäjä Popov Kotkasta, Senaatintorilta Helsingistä Aleksanteri II ja myös kaikki Suomesta hakkapeliittoja sotatantereille vieneet Ruotsin suurvallan edustajat Kustaa Vaasasta alkaen.

Harkitaan myös Kekkosen muistomerkkejä suomettumisen symbolina.

Jos kansakunta ei tunnusta eikä voi käydä läpi omaa historiaansa, niin se ei voi olla itsenäinen kansakunta. Se on muiden vietävissä.

Mielestämme Lenin-patsaan poistaminen olisi historiallisesti ja taiteellisesti huono ratkaisu.

Kuvanveistäjät

Markku Hirvelä, Irma Laukkanen, Olli Mantere, Kotka