Pääkirjoitus Kauppakeskittymä voi olla riski kaupungin keskustalle

Kaupunkikeskustojen elinvoimaisuutta mittaavassa selvityksessä Kotka oli yksi elinvoimaansa kasvattaneista. Laskenta perustuu Elävät kaupunkikeskustat ry:n menetelmään, jossa otetaan huomioon kauppojen ja ravintoloiden määrä ja jakauma sekä tyhjien liiketilojen osuus.

Kotkassa elinvoimaluku on vuosina 2019–2022 ollut keskimäärin plussan puolella. Seurantajaksolle mahtuu kaksi koronavuotta, mutta nekään eivät Kotkansaarella ole aiheuttaneet suuria muutoksia elinvoimaluvun näkökulmasta. Esimerkiksi ravintoloissa on tehty uusia investointeja koronasta huolimatta ja tyhjillään olevia liiketiloja on vähemmän kuin selvityksessä mukana olleissa 37 keskustassa keskimäärin.

Kaupunkikeskustojen elinvoimaisuus koko maassa on keskimäärin laskenut vuodesta 2015 asti, jolloin seuranta aloitettiin. Kivijalkaliikkeiden pärjäämistä nakertavat verkkokauppa ja suuret marketit, joista ostetaan esimerkiksi vaatteita aiempaa enemmän.

Elinvoimamittauksen tuloksissa heikoimmin menee niillä keskustoilla, joiden lähelle on perustettu kauppakeskus, kuten Kouvolassa. Jos kauppakeskus on lähellä keskustaa, syntyy kilpailuasetelma, jossa kuluttaja valitsee yleensä jommankumman. Korona-aikana keskustojen ulkopuolella sijaitsevien kauppakeskittymien suosio lisääntyi ja siksi asiantuntijan mukaan pienikin kauppojen keskittymä on riski keskustalle.

Kotkassa Jumalniemeen suunnitellaan parhaillaan kauppakeskusta, johon tarkoituksena olisi sijoittua noin 15 yritystä. Kaikki uusi yrittäminen ja kaupankäynti on kaupungille tervetullutta, mutta keskustan elinvoimaisuuden kannalta marketalueelle sijoittuva liikekeskittymä ei elinvoimamittausten perusteella tarkoittaisi välttämättä hyvää.

Kotkassa keskustan kannalta hyviksi ratkaisuiksi ovat osoittautuneet keskeisimmälle paikalle tehdyt kauppakeskus ja toriparkki. Keskustaan ihmisiä houkuttelevat kauppojen lisäksi ravintolat ja kahvilat, joiden valikoima on ilahduttavasti viime aikoina lisääntynytkin.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka