Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kymenlaaksossakin on tarvetta hätämajoitukselle ja päihteet sallivalle tuetulle asumiselle

Olemme viime aikoina saaneet lukea lehdistä useita tarinoita mielenterveys- ja päihdeongelmaisten sekä heidän omaistensa elämästä ja kokemuksista. On hyvä, että heitä kuullaan. Se ei kuitenkaan riitä, jos he jäävät palveluiden ulkopuolelle.

On paljon ihmisryhmiä, joita koronapandemia on koetellut erityisen paljon ihan arkisissa asioissa. Moni hoitotaho on ollut välillä suljettuna, hybridinä, etänä, milloin mitenkin. Suurin osa pankeista on avoinna vain ajanvarauksella. TE-toimistot olivat myös pitkään suljettuna. Kelan, poliisin ja eri ruoka-apua tarjoavien tahojen palveluita on supistettu.

Kaduilla ja asunnoissa elää ihmisiä, joilla ei ole keinoja hoitaa arkisia asioita. Oletus tuntuu olevan, että kaikilla on verkkopankkitunnukset, toimivat älypuhelimet ja voimassa olevat henkilöllisyystodistukset. On kuitenkin paljon ihmisiä, joilta puuttuvat nämä kaikki, ja kun nämä puuttuvat, on asioiden hoitaminen todella vaikeaa. Virastoihin on vaikea soittaa ilman puhelinta tai prepaid-liittymällä. Henkilöllisyystodistuksen voi saada Kelan toimeentulotukena, jos siihen on oikeus.

Etelä-Kymenlaaksossa tarvitaan myös katkaisuhoitoa ja selviämisasemaa.

Tiedämme, että näitä ongelmia ei olisi, jos kaikilla olisi riittävät taidot hoitaa arkisia asioita. Kaikilla on kuitenkin oikeus saada apua, tukea ja palveluita. Asunnon saaminen voi olla vaikeaa, kun luottotiedot eivät ole kunnossa eikä ole puhelinta. Kotivakuutuksen saaminen on myös vaikeaa. Moni lannistuu, kun ei saa apua.

Kymenlaaksossakin on asunnottomia. Asunnottomuus voi johtua mielenterveys- ja päihdeongelmasta tai ihan muusta syystä. Myös erilaiset muutokset elämäntilanteessa voivat johtaa asunnon menetykseen.

Hätämajoitukselle on tarvetta. Samoin on tarvetta päihteet sallivalle tuetulle asumiselle. Etelä-Kymenlaaksossa tarvitaan myös katkaisuhoitoa ja selviämisasemaa.

Toivoisimme, että palvelut olisivat kaikkien saatavilla koronarajoitusten lieventyessä. Kaikki eivät pysty käyttämään sähköisiä palveluita. Nykyiset palvelut eivät tavoita kaikkia.

Kaakkois-Suomen Sininauha ry:n työntekijät