Päätoimittajalta Kesätyöt alkavat – Jopa kolmannes nuorista pelkää, että työelämä on liian raskasta

Tässä on pohdittavaa jokaiselle, joka on mukana työelämässä. Jopa kolmannes nuorista pelkää, että työelämä on heille liian raskasta. Nuoret ovat jo valmiiksi tiukoilla. Millaiset ovat heidän tulevaisuuden näkymänsä? Sellaiset, että viimeistään siellä työelämässä sitten palaa loppuun.

Tulos on hälyttävä aikana, jolloin nuorten paineet menestymisestä ovat kasvaneet, nuorten mielenterveyspalveluiden tarve on noussut ja opettajien työ on yhä kiireisempää. Minkälaisia näkymiä me aikuiset olemme antaneet nuorille siitä, millaista työelämässä on?

Pisa-tutkimusten mukaan 14 prosenttia yhdeksäsluokkalaisista lukee erittäin heikosti. Samassa iässä osa nuorista taas loistaa moninaisilla taidoillaan. On aidosti oltava huolissaan siitä, ettei nuorten välille pääse syntymään liian suuria kuiluja. Erityisen huolissaan pitää olla, jos eroavaisuuksia alkaa näkyä asuinalueiden välillä.

Nuoret ovat jo valmiiksi tiukoilla. Millaiset ovat heidän tulevaisuuden näkymänsä? Sellaiset, että viimeistään siellä työelämässä sitten palaa loppuun.

Omassa toimituksessamme on myös vieraillut yläasteikäisiä nuoria. Monet noin 15-vuotiaista nuorista eivät seuraa lainkaan uutisia tai ole varmoja siitä, mistä niin sanottua neutraalia tietoa löytyy, jos esimerkiksi yhteiskunta joutuu johonkin kriisiin. Väittäisin, että tässä suhteessa nuorten välille on syntynyt aika suuriakin eroja verrattuna menneisiin vuosikymmeniin.

Olen hieman puolueellinen, mutta koulussa kannattaisi kannustaa nuoria lukemaan säännöllisesti uutissisältöjä kännykällä, ihan osana oppituntia. Painetun sanomalehden ääreen nuoria on turha edes houkutella. Eikä ole tarvettakaan. Samat uutiset ja vähän enemmänkin löytyy jokaiselta medialta digitaalisessa muodossa.

Useiden tutkimusten mukaan vanhempien koulutustausta vaikuttaa nuorten tekemiin valintoihin. Siitä kielii myös Talous ja nuoret TAT ry:n tutkimus, jossa kolmannes nuorista pelkää loppuunpalamista. Jos vähintään toinen nuoren vanhemmista on käynyt ammattikoulun, vain kolmannes nuorista hakeutuu lukio-opintoihin. Lukio-opinnot viitoittavat tietä akateemisille opinnoille, mahdollisesti kohti suurempia valinnanmahdollisuuksia ja usein myös parempia ansiotuloja. Lukio ei ole auvoinen vaihtoehto jokaiselle, mutta olisihan sen hyvä olla vaihtoehto kotitaustasta riippumatta.

Nuoret kaipaavat positiivisia esikuvia ja myönteisiä näkymiä tulevaisuuteen. Liki 90 prosenttia nuorista haluaa tutkimuksen mukaan tehdä töitä työpaikalla, jossa heitä kohdellaan arvostaen ja yhdenvertaisesti. Siinäpä meille haastetta nyt, kun työpaikoille tulee kesätyöntekijöitä.

Kirjoittaja on Kymen Sanomin vastaava päätoimittaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka