Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Erityinen veneilykausi alkamassa – Merellisyys antaa henkistä vapautta, ja se on kaikkien saatavilla

Veneilyn harrastajilla on käsillä kiireimmät kesää valmistelevat toimet. Viileä kevät viivästytti monella veneen huoltotöitä. Esimerkiksi puuveneiden lakkausta piti siirtää, kun öiden pakkaslukemat estivät tuon työn.

Veneiden huoltoliikkeillä on myös menossa sesongin huippuhetket. Monet asiakkaat toivovat, että pääsisivät vesille heti mahdollisen lomakautensa alkaessa. Työpäivät ovat nyt venealalla pitkiä.

Kesästä on tulossa kaikille suomalaisille erityinen, niin veneilijöillekin, sillä tämänhetkisen arvion mukaan koronarajoitukset ovat poissa. Tämä antaa vapautta ja turvallisuutta myös veneilijöiden käyttämiin rantapalveluihin sekä heidän omiin tapahtumiinsa.

Arvion mukaan Suomessa on yli 1,16 miljoonaa venettä. Määrä on merkittävästi kasvanut pandemian aikana.

Veneilyn monipuolisuus kannattaa muistaa. Vesielementistä nauttii myös yli 400 000 ihmistä soutuveneellä ja liki 100 000 matkaajaa kanooteilla sekä kajakeilla. Suomalaiset siis pitävät vesillä liikkumisesta monin tavoin.

Suomenlahti on Etelä-Kymenlaaksolla kesäparatiisi. Täältä pääsee isoillekin vesille varsin nopeasti ja vaivattomasti. Siksi myös monella pääkaupunkiseudulla asuvalla on laituripaikka Etelä-Kymenlaaksossa.

Veneilyn kasvu on tuonut myös lieveilmiöitä. Veneily aiheuttaa vesistöjen rehevöitymistä ja kemikalisoitumista. Runsaat leväkesät ja Itämeren kohtalaisen huono tila ovat herättäneet ihmisiä. Omat asiat halutaan tehdä veneillessä niin, ettei siitä tule lisähaittaa luonnolle. Vesistöt ovat arvokasta kansallismaisemaamme.

Merellisellä seudulla veneilykauden avaus on juhlapäivä. Varsinkin nyt, kun taustalla ovat koronan aiheuttamat haasteet ja yleinen maailmantilanteen epävarmuus. Veneily, oli sen muoto sitten mikä tahansa, on oma ulottuvuutensa elämään.

Meri taas on kaikkien kohdattavissa, vaikkei venettä itse omistaisikaan.