Lukijalta | THL elää kivikaudella

Suomalaista alkoholi- ja päihdekeskustelua leimaa ajattelu omalaatuisesta humalapäästä, joka maapallolla ilmenee vain suomalaisessa päänupissa.

Mitään suomalaista erityisviinapäätä ei ole, eikä sitä ole koskaan ollutkaan. Sen sijaan on ollut halua sotkeutua toisten ihmisten elämiseen halulla kertoa miten muiden pitää elää. Samat merkit nähdään puhuttaessa lihan kulutuksesta, vihreästä siirtymästä tai vaikkapa miten eletään koronan aikana.

Tuomiopäivä piti tuleman Suomen kansalle, kun 5,5-prosenttiset tuotteet tulivat kauppoihin, mutta ei tullut. Suomalaista alkoholipolitiikkaa leimaa kieltolakiin ajaneet typeryydet, jolla saatiin kulutus siirtymään väkeviin. Juurensa asiaan antavat vielä raittiusliikkeet, joissa ”lisätaakkana” on ollut luterilainen ajattelu, nimenomaan kieltämisen puolella.

Alkossa oli vuoteen 1957 saakka käytössä ostajan tarkkailujärjestelmä. Ostamisesta tehtiin häpeällistä ja vaikeaa. Alkoholiliikkeisiin oli jonot, ja liikkeessä jonotettiin viinakortin leimaajan luokse. Kortista tarkastettiin aiemmat ostot sekä se, oliko ostotoiveita liikaa suhteessa tulotasoon. Jos ostoja oli liikaa, virkailija kuulusteli asiakasta tai viskasi ulos.

THL jatkaa horjumatta linjallaan, jossa muutokset torjutaan. Täällä ei, eikä missään muussakaan maassa, ole viina jäänyt juomatta sen vuoksi, että sitä voi ostaa vain Alkosta. Lähikauppa ja Alko toimivat saman katon alla lähes jokaisessa toimipisteessä. Vain kassa erottaa kaupankäyntiä.

En koskaan ole saanut Alkon kassalla kehotusta nauttia kohtuudella, vaikka opastusvelvoite on osa erityisasemaa. Monopoli on jäänne kieltolaista. Kaikilla edeltävillä ja nykyisillä toimilla on aiheutettu epäterve ongelmakeskeinen asenne alkoholiin.

Kysymys oli ja on vallankäytöstä. Suomalainen alkoholipolitiikka on vallankäyttöä, josta ei haluta luopua. En väitä, että alkoholi olisi terveystuote tai että se sopisi kaikille, mutta oikein nautittuna se on osa juhla- ja ruokakulttuuria. Monet tuotteet ovat osa kulinarismia.

Alkoholia käytetään väärin peittelemään huonoa itsetuntoa, arkiongelmia tai yleistä elämän näköalattomuutta. Väitän, että useimmissa ongelmissa varhainen välittäminen, matalan kynnyksen hoito ja mahdollisuudet ratkoa ongelmia auttaisivat alkoholihaittojen vähentämiseen tehokkaammin kuin Alkon monopoli.

Raul Lehto

kunnanvaltuutettu, kunnanhallituksen varapuheenjohtaja (ps.)

Pyhtää

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka