Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kirkon ja valtion liitto loppusuoralla

Kirkon ja valtion liitto on Suomessa ollut vankkumaton ja tähän on seurakuntien suurista jäsenmääristä löytynyt perustellut syynsäkin. Jäsenmäärien romahdettua nämä perustelut alkavat olla vähintään huteria. Viimeksi tilastoidusta puolivuotisjaksosta käy ilmi, että syntyneistä lapsista kastetaan enää alle kuusikymmentä prosenttia ja kymmenestä solmitusta avioliitosta vain neljä solmitaan papin toimesta. Tämä kehitys tuntuu luontevalta, onhan avioliitto hyvinkin sitova juridinen sopimus, jonka mahdollista purkamistakaan ei säädellä eikä toteuteta kirkon, vaan käräjäoikeuden toimesta.

Viime vuosina tässä ajassa elävät ihmiset ovat oivaltaneet, että kaikille elämänkaaren käännekohdille löytyy myös ei-uskonnollinen vaihtoehto. Tämä maallistumiseksi kutsuttu vääjäämätön kehitys on ollut kirkolle tuhoisa. Iso muutos tulee olemaan hautaustoimen todennäköinen siirtyminen sosiaali- ja terveystoimen piiriin hyvinvointialueille. Nykyinen tilanne, jossa yksikään seurakunta ei tarjoa tilojaan ei-kirkollisille hautajaisille on kestämätön ja laiton. Yleisen hautaustoimen hoitajana ja 100 miljoonan euron vuotuisella valtiontuella kirkon annetaan näin väärinkäyttää valtaansa.

Mikko Mannonen, Kotka