Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Sähköpotkulaudat ovat kätevä osa lähiliikkumista – säännöt tulee silti tuntea

Sähköpotkulaudat ilmestyivät tänä kesänä taas Etelä-Kymenlaaksoon. Kotkassa on jo satoja vuokrattavia sähköpotkulautoja, ja liikenteessä ovat myös kuntalaisten omat laudat.

Muista kaupungeista saadut käyttökokemukset ovat osoittaneet sähköpotkulaudan olevan kätevä tapa liikkua lyhyillä matkoilla. Liikenneturvan keväällä tekemässä kyselytutkimuksessa 63 prosenttia suomalaisista koki, että sähköpotkulauta on hyvä lisä kaupungissa liikkumiseen. Parhaimmillaan lautailu on ekologista, hauska lisä liikkumismuotoihin ja tuo ajamisen iloa. Kaupungeissa sähköpotkulaudat voivat hyvin korvata lyhyitä automatkoja – ja ovat usein nopeampi vaihtoehto.

Sähköpotkulaudan nopeus ja teho tuovat myös vastuuta. On otettava opiksi sähköpotkulautabuumiin liittyvistä kielteisistä ilmiöistä sekä onnettomuuksista, joista moni tapahtuu yöaikaan ja päihteiden myötävaikutuksesta. Kaatumisissa etenkin hammas- ja pään alueen vammat voivat olla erittäin vakavia.

Vaikka sähköpotkulauta on helppo ottaa käyttöön, on muistettava, että kyseessä on ajoneuvo. Sen kuljettajaa koskevat liikennesäännöt - ja sähköpotkulaudoilla noudatetaan pyöräilijän sääntöjä. Laudalla ajetaan siis pyöräväylillä tai sellaisen puuttuessa ajoradalla. Ei jalkakäytävällä.

Erityisen tärkeää on huomioida muut liikkujat – etenkin jalankulkijat esimerkiksi yhdistetyillä väylillä. Myös ympäristön haasteet ja oikea tilannenopeus risteyksiin ovat olennainen osa sähköpotkulautailijan etikettiä. Ajoneuvon kuljettajana on sähköpotkulautailijan annettava jalankulkijalle suojatiellä tietä ja pysähdyttävä punaisiin. Selvää on myös se, ettei yöaikaan ja päihtyneenä laudalla kannata ajaa. Sähköpotkulauta on tarkoitettu vain yhdelle, eli kaveria ei laudan kyytiin saa ottaa. Kypärä on hyvä suoja päälle kaatumisen varalta. Vaikka videon ottaminen ajaessa houkuttaisi, viisas pysähtyy kännykän käytön ajaksi. Ajon päätteeksi fiksu jättää laudan niin, ettei se ole toisten liikkujien tiellä.

Vastuullisesti ja turvallisesti ajamalla sähköpotkulaudat ovat positiivinen lisä kesällä 2022 myös Etelä-Kymenlaakson kaduille.

Tarja Korhonen

yhteyspäällikkö, Liikenneturvan Kouvolan toimipiste