Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Oman seudun ehdokkaan äänestämisen tärkeys korostuu

Seuraaviin eduskuntavaaleihin on aikaa vajaat 11 kuukautta. Sunnuntaina huhtikuun 2. päivänä ensi vuonna Kaakkois-Suomesta valitaan eduskuntaan mitä todennäköisimmin 15 kansanedustajaa.

Tällä hetkellä Kaakkois-Suomen vaalipiirin muodostavista Kymenlaaksosta, Etelä-Karjalasta ja Etelä-Savosta on yhteensä 17 kansanedustajaa.

Lopullinen tulevan eduskunnan paikkajako vaalipiireittäin selviää lokakuun asukaslukujen perusteella. Väki on vähentynyt kaakossa siinä määrin, että paikkamäärä on pienenemässä kahdella.

Vaalipiirin asukaslukua ovat verottaneet ennen kaikkea maakuntavaihdokset. Edellisvaaleissa Kaakkois-Suomen vaalipiiriin kuuluneet Iitti, Joroinen ja Heinävesi vaihtoivat maakuntaa viime vuoden alussa.

Maakuntavaihdosten perusteella voi ennakoida, että eduskuntavaaleissa kovin työ pitää asemat vähintään ennallaan on Kymenlaaksossa ja Etelä-Savossa.

Kun Kymenlaaksossa on entistä vähemmän väkeä, on oman seudun ehdokkaan äänestäminen ja ylipäätään äänestyspaikalle vaivautuminen entistäkin tärkeämpää.

Kymenlaakson eduskuntapuolueiden – kokoomuksen, SDP:n ja perussuomalaisten – tilanne on siinä mielessä selkeä, että kotkalaiset Juho Eerola (ps.) ja Sirpa Paatero (sd.) sekä kouvolalaiset Ville Kaunisto (kok.), Sheikki Laakso (ps.) ja Paula Werning (sd.) ovat kaikki tavoittelemassa jatkokautta.

Toisaalta ehdokasasettelussa on tämän takia omat ylimääräiset koukeronsa. Moni eduskuntavaaliehdokkaaksi haluava voi katsoa, että istuvan kansanedustajan haastaminen on turhaa ajanhukkaa.

Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Monipuoliset ehdokaslistat takaavat sen, että äänestäjillä on varaa valita.