Lukijalta: Ajatuksia Fennovoimasta ja VR:stä sodan aikana

Koko Suomi auttaa Ukrainaa ja pakolaisia Ukrainasta erittäin hyvin. Kiitos siitä!

Nyt haluaisin puhua kahdesta tapauksesta, jotka tuskin auttavat Ukrainaa ja Suomea. Taannoin Fennovoima kertoi, että yhtiö irtisanoi sopimuksensa Venäjän Rosatomin kanssa. Minusta Fennovoiman päätös on ollut väärä. Näyttää muka hyvältä, mutta mitä todellisuudessa tapahtui?

Tuo sopimus oli hyvin pitkäaikainen ja juuri Rosatomin olisi pitänyt tehdä suurin investointi (noin 5 miljardia euroa, silloin kun koko summa olisi ollut noin 7). On itsestään selvä, että Venäjä olisi saanut voittoa ainoastaan kymmenien vuosien päästä. Venäjä suostui allekirjoittamaan (2013) sellaisen vähän voittoa tuottavan sopimuksen, koska Rosatom halusi nostaa korkealle oman maineen juuri länsimaissa.

Nyt koko Venäjän maine romahti länsimaissa ja Venäjä tarvitsee lisää rahaa mm. armeijalleen. Täten, Fennovoiman päätöksen takia Venäjä voi lähettää nyt enemmän rahaa ehkä sodankäyntiin. Siksi valitettavasti nyt ei ole mahdollista lähettää hankkeen koko rahaa Suomen talouden kasvuun. Näistä syistä yllä mainittu sopimus olisi ollut hyvin tarpeellinen.

Toinen tapaus: VR taannoin ilmoitti, että yhtiö aikoo pian lopettaa yhteistyön Venäjän kanssa. EU:n pakotteet eivät ole rajoittaneet kansainvälisen rautatieliikenteen kulkua. Englannin viranomaiset selittivät suoraan VR:lle, että Englannin pakotteet eivät koskeneet VR:n toimintaa. Haluaisin varoittaa vain asiasta, joka voi negatiivisesti vaikuttaa Suomeen, Ukrainaan ja moneen muuhun maahan.

Venäjältä lähetetään Suomen kautta moneen maahan hyvin tärkeät ja herkät tavarat, kuten esim. lannoitteet. Jos sellaisten verrattain halpojen tavaroiden transitoliikenne suljetaan niin köyhissä maissa voi tapahtua katastrofi. On myös hyvin mahdollista, että monen sataman tilanne huononee Suomessa. Venäjä, ei heti, mutta ajan myötä, voi edullisemmin viedä tavaroita omien satamien kautta saadakseen lisää rahaa. Konflikti Valko-Venäjän ja Liettuan välillä vahvistaa, että Venäjä voi mielellään aika nopeasti toteuttaa tämän.

Täten, kannattaa ottaa huomioon kaikki pro et contra, ennen kuin lopullinen päätös tehdään.

Georgiy Ostroumov

Kotka (Suomen ja Ukrainan kansalainen)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka