Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Muraalit sopivat Kotkaan – Katutaide on jokaisen ulottuvilla

Kotkalaiset ovat saaneet ihailla viidettä kaupunkiin maalattua muraalia tällä viikolla. Muraalit eli rakennusten julkisivumaalaukset ovat tulleet näyttävästi suomalaisten kaupunkien katukuvaan. Näin on käynyt myös Kotkassa. Kotka on arkkitehtuurinsa puolesta rikas kaupunki ja näyttävät muraalit ovat tervetullut lisä kaupunkikuvassa.

Osa kotkalaisista myös vieroksuu julkisivumaalauksia, joiden kulttuurinen tausta on katutaide- ja graffitikulttuurissa. Muraalien maalaamisen perintö on verrattain nuori. Monilla muraalien maalaajilla on erikoiset taiteilijanimet, eivätkä he yleensä ole paikallisesti tunnettuja taitelijoita.

Muraalimaalaus antaa kyytiä käsitykselle maalaustaiteesta. Katutaidetta voi ihailla milloin tahansa.

Muraaleille on kuitenkin tyypillistä kuvata paikallista identiteettiä tai kytkeytyä paikallisesti tärkeisiin tapahtumiin. Näin on Kotkan tuoreimmankin muraalin tapauksessa. Toivo Pekkasen koulun seinään loihdittu julkisivumaalaus juhlistaa 60 vuotta täyttäviä Kotkan Meripäiviä. Muraalimaalaus ja työn eteneminen on herättänyt mielenkiintoa kaupungilla. Kuka tahansa voi pysähtyä katselemaan taideteoksen etenemistä. Näin taiteen tekeminen saa näkyvyyttä ja herättää kaupunkilaiset keskustelemaan taiteen äärellä. Käsitys maalaustaiteesta vain museoihin tai näyttelyihin kuuluvana elämyksenä saa kyytiä. Katutaidetta voi ihailla milloin tahansa.

Kotkansaarella on nyt viisi näyttävää muraalia. Kotka voikin tarjota laadukasta katutaidetta arvostaville vierailijoille mielenkiintoisen kohteen. Lisäksi muraalit tuovat piristystä kaupunkilaisten arkeen. Toisaalta näyttävien muraalien määrä alkaa olla jo suuri. Muraalit ovat piristävä tehokeino kaupunkikuvassa vain, jos niitä ei ole liikaa.

On hyvä muistaa, etteivät muraalit kestä ikuisesti. Ne ovat puhuttelevia ajankuvia nyt, mutta töiden aiheet kestävät aikaa. Kenties vuosia myöhemmin muraalin paikalle voi tulla uusi taideteos tai puhdas seinä. Taiteesta kannattaa nauttia nyt.

Kirjoittaja on Kymen Sanomien vastaava päätoimittaja.