Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Erilainen äitienpäivä – Myötätunto parantaa, vaikka avun antaminen ja ottaminen vastaan olisi vaikeaa

Kanadalaisen rivitalon kellarissa ei ollut ikkunoita, mutta pieni mukava peti ja sopivasti tilaa äidille ja vauvalle. Vauvan isä oli saanut tuomion huumausainerikoksesta ja joutunut vankilaan. Nuori äiti ja vauva olivat saaneet kodin naisen lapsuudenkodin kellarista.

Oma perhe tarjosi turvaa keskellä kriisiä. Isä valmisti tuulihattuja sunnuntaiaamiaiselle, pikkusisko kävi harrastuksissaan ja äiti lähti joka aamu pankkiin töihin. Koko perhe odotti äitienpäivää. Tarkoitus oli tehdä siitä ikimuistoinen perheen esikoiselle, jolla oli vaikea tilanne elämässään ja joka oli joutunut luopumaan arjestaan sellaisena kuin oli siitä unelmoinut.

Muisto vaihto-oppilasvuodelta vuosien takaa koskettaa edelleen ja erityisesti tänä vuonna.

Miten kohtaamme toisemme tällaisena aikana; tarjoammeko myötätuntoa ja katsekontaktin ankkuriksi arjesta selviytymiseen?

Koetut ja yhdessä jaetut tarinat painuvat mieliin voimakkaammin kuin luetut kertomukset. Mekin kannamme mukanamme kokemuksia sodasta, surua rakkaiden kuolemasta ja hiljaisuutta, kun ei ole sanoja. Sodasta ei lopulta ole kauan aikaa.

Tänä keväänä naapureihimme, omien lastemme kouluihin ja kotikaupunkiimme on tullut poikkeuksellisen paljon ihmisiä sodan jaloista. Niitä, jotka tuovat mukanaan surun taakan, vaikka myös kiitollisuutta turvasta. Miten kohtaamme tulijat ja toisemme tällaisena aikana? Rakennammeko myötätuntoa, autammeko kielimuurista huolimatta ja tarjoammeko katsekontaktin vieraalle ihmiselle ankkuriksi arjesta selviytymiseen?

Välittäminen ja huolenpito parantavat, vaikka avun antaminen ja ottaminen vastaan olisi vaikeaa. Äiti, joka kokee tulevansa hyväksytyksi ja saa myötätuntoa osakseen, jaksaa myös antaa turvaa, hoivaa ja rajoja lapselleen. Sodan jaloista paenneet äidit kantavat traumoja mukanaan ja saattavat päivittäin tuntea surua ja pelkoa. Aina ei ole pakko eikä voikaan jaksaa.

Olisipa jokaisen lapsen lähellä sellainen aikuinen, joka näkisi, kun lapsella on vaikea olla. Vanhempi ei voi olla aina se, joka kannattelee. Joskus lapsi joutuu kannattelemaan omaa vanhempaansa, sen tiedämme.

Onneksi äitienpäivä ja äitiys ei tule yhdestä muotista, vaikka joskus kauniit mainokset antavat sellaisen mielikuvan. Koko kylä kasvattaa, ja siinä jokaisella on tärkeä rooli, myös äitienpäivänä.

Kirjoittaja on Kymen Sanomien päätoimittaja.