Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Politiikassa on tavoiteltava yhteistä hyvää

Kymen Sanomissa on otettu kantaa Marinin hallitukseen puolesta ja vastaan. Pentti Heinonen (KySa 2.5.) moitti hallitusta muun muassa velanotosta ja arvosteli sen talouspolitiikkaa kestämättömäksi.

Hallitus tosiaan ei ole kyennyt menoleikkauksiin, mutta niille ei ole nyt aikakaan. Vuodet ovat olleet myrskyisiä, ja hallituksen energia on kulunut kriisien hoitoon. Vaikeina aikoina talouspolitiikan on oltava elvyttävää. Yhteiskunnan tukiverkkojen toiminta on varmistettava ja ostovoimaa pidettävä yllä. Talouden kiristystoimet kuuluvat nousukaudelle, eikä nyt ole oikea aika leikata ilmasto- tai sosiaalityöstä kuten oikeistopuolueet kuuluvat toivovan.

Velkaantuminen ei tietenkään saa jatkua loputtomiin, mutta sille on ollut syynsä. Velka on ollut ennätyksellisen halpaa nollakorkojen aikana.

Totta kai velkaantuminen huolettaa. Kriisiaikoja ei kuitenkaan voi verrata toisiinsa, eikä vanhoilla opeilla pärjää muuttuvassa maailmassa. Väitän, että nuorta polvea – johon itsekin kuulun – ahdistaa enemmän ilmastonmuutos ja sota kuin valtionvelka. Kaikki kolme ovat ongelmia, mutta edelliset jälkimmäistä akuutimpia.

Heinonen moitti hallitusta jo ennakkoon siitä, että osallistuminen EU:n ilmastopakettiin siirtäisi rahaa suomalaisten kukkaroista muiden jäsenmaiden pussiin. Unionia parjataankin siitä, että sen jäsenenä joudumme elättämään muiden maiden kansalaisia. Mutta solidaarisuus onkin yksi EU:n parhaita puolia.

Niin kuin Suomeakin on historiassa autettu, on meidän tuettava toisia jo siksi, että se on moraalisesti oikein. Yhteistyö edistää koko maanosan vakautta. Kun Venäjä uhkailee naapureitaan ja ilmasto muuttuu, kukaan ei pärjää yksin. Kriisit eivät kohtele maita tasapuolisesti.

Politiikka ei saa olla vain oman ryhmän edun ajamista. Vaikeina aikoina kärsivät eniten ne, jotka ovat jo valmiiksi heikossa asemassa. Hallitus on oikeassa panostaessaan yleismaailmallisten kriisien hoitoon ja toivottavasti panostaa siihen jatkossakin.

Olavi Nöjd

Kotka