Pääkirjoitus | Tulviin pitää varautua huolella ja hyvissä ajoin

Etelä-Kymenlaaksossa on tänä keväänä äimistelty voimakkaasti tulvivia jokia ja veden valloittamia peltoja.

Kevättulvat ovatkin nyt poikkeuksellisia. Kaakkois-Suomen ely-keskuksen vesistöpäällikkö Visa Niittyniemi luonnehti (KySa 26.4.) veden olevan tänä keväänä korkeammalla kuin "miesmuistiin".

Tulvatilanne ei toki yllätä, koska kaikki muistamme menneen talven valtavan lumimäärän. Lämmin kevätsää on sulattanut lumivuoria vauhdikkaasti, ja lopputulos on nyt nähtävissä. Myönteistä on se, että suurimman tulvahuipun arvioidaan jo olevan ohi, ellei taivaalta lähiaikoina tipahda rankkasateita. Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan sellaisia ei Etelä-Kymenlaaksoon odoteta.

Kymenlaaksossa on monen muun maan alueen tavoin voimassa Suomen ympäristökeskuksen ja Ilmatieteen laitoksen ylläpitämän Tulvakeskuksen asettama tulvavaroitus, jonka mukaan nouseva vesi voi peittää peltoja ja katkaista paikallisteitä.

Tulvien aiheuttamia riskejä ei sovi vähätellä. Ylenpalttisesti noussut vesi tärvelee rakennuksia, ympäristöä ja kulttuuriperintöä. Esimerkiksi maanviljelylle aiheutuvat haitat ovat merkittäviä.

Etelä-Kymenlaaksossa ongelmia voi aiheuttaa jokien ja järvien lisäksi meri. Tuoreessa muistissa on viime lokakuun myrsky, joka nostatti meriveden pintaa jopa 145 senttimetriä tavallista tasoa korkeammalle. Moni muistaa myös suurtulvan vuodelta 2005, jolloin merivesi nousi peräti kaksi metriä normaalikorkeuden yläpuolelle.

Suomen ilmastopaneelin viime vuonna julkaiseman raportin mukaan Haminan ja Kotkan rannikolla asuu 450 ihmistä paikoissa, jotka joutuvat veden valtaan, jos vesi nousee harvinaisen korkealle. Kaikkiaan 2 000 ihmistä joutuu tällaisessa tilanteessa veden saartamaksi.

Alueella onneksi on varauduttu poikkeustilanteisiin. Kaakkois-Suomen ely-keskus julkaisi viime vuonna Haminan ja Kotkan rannikkoalueen tulvariskien hallintasuunnitelman vuosille 2022–2027. Sen mukaan maankäytön suunnittelu ja rakentamisen ohjaus ovat keskeisessä asemassa tulvariskin vähentämisessä.

Käytännön tasolla mahdollisia ongelmia ennaltaehkäistään esimerkiksi niin, että Kotkassa uusia asuntoalueita ei kaavoiteta alaville rantamaille. Tulvariski huomioidaan myös Haminan kaavoissa.