Lukijalta | Kurkijoen Elisenvaaran asema oli kiistatta sotilaskohde

Pekka Sihvonen kirjoitti Elisenvaaran pommituksesta (KySa 10.4.).

Kurkijoen Elisenvaaran asema oli kiistatta sotilaskohde. Aseman kautta kuljetettiin Maaselän kannakselta JR 5 – vanhimman setäni rykmentti – Neuvostoliiton suurhyökkäystä torjumaan. JR 5 purettiin Perkjärven asemalla Karjalan kannaksella.

Syväriltä suurhyökkäystä torjumaan tuotiin JR 50 ja 20. prikaati Viipuria puolustamaan. Tässä vain muutama esimerkki sotilaskuljetuksista.

Jos neuvostoliittolaisille lentäjille määrättiin kohteeksi Elisenvaaran tai Simolan asema, niin ei ollut mitään takeita siitä, että asemalla olisi junia. Pommit pudotettiin kohteisiin, ja sillä siisti.

Keskimmäisen setäni ja hänen vaimonsa hyvä ystävä kuoli juuri tämäntapaisessa pommituksessa. Mies oli ollut suurhyökkäyksen alkaessa kotilomalla, kun kuuli radiosta viestin, että lomalla olevia sotilaita pyydetään välittömästi palaamaan yksikköönsä.

Suurella jälkiviisaudella Elisenvaaran ja Simolan asemien pommituksissa evakkojunat olisi pitänyt pysäyttää ratapihan ulkopuolella "metsän siimeksessä". NL:n ilma-aseen toiminta oli niin vilkasta kesäkuussa -44. Mitkä mahtoivat olla junamiesten ohjeet?

Sihvonen kirjoitti lisäksi, että sotarikokset eivät vanhene koskaan. Toisen maailmansodan sotarikoksiin syyllistyneitä pommikoneiden miehistöjä ei voi tuoda oikeuden eteen, sillä suurin osa heistä kuoli jo sodan aikana.

Jos jotakuta kiinnostaa, niin eniten siviilejä surmasi Yhdysvaltojen ilmavoimat. Britannia oli kakkonen ja Saksan Luftwaffe kolmonen. Japani ja Neuvostoliitto ovat kaukana mitalikolmikon takana pistesijoilla.

Pentti Heinonen, Hamina

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka