Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: Leninin patsaan kohtaloa arvioitava nykypäivän standardein

Kotkansaarella jo reilut 40 vuotta jököttänyt Leninin patsas on herättänyt keskustelua pystyttämisestään saakka. Tänä keväänä keskustelu on kiihtynyt entisestään, kun kansan valitsemille luottamusmiehille on käsiteltäväksi noussut varavaltuutettu Juhani Pekkolan (sd.) valtuustoaloite, jossa patsasta esitetään siirrettäväksi museoon. Myös kansalaiset ovat asiassa olleet aloitteellisia.

Tämän lehden palstalla ovat ääneen päässeet sekä patsaan puolustajat, että vastustajat. Patsaan nykyistä sijaintia puolustavat tahot ovat vedonneet muun muassa historiaan, erityisesti Leninin merkitykseen maamme itsenäisyyden tunnustajana. Myös patsaan taiteelliset arvot on huomioitu. Vastustajat puolestaan ovat korostaneet sekä Leninin itsensä, että erityisesti hänen seuraajiensa tekemiä hirmutekoja. Myöskin suomettumisen vuosikymmenet ovat tulleet mainituiksi. Patsaan puolustajat muistelevat näitä vuosia kaiholla, ystävyyden ja kaupankäynnin menestysaikoina, vastustajat puolestaan häpeällisenä rähmällään olona.

Historia on hyvä muistaa ja siitä pitää ottaa opiksi. Historiassa ei kuitenkaan tapahdu enää mitään. Leninin patsasta Kotkassa tulee arvioida sen mukaan, mikä symboliarvo sillä on tämän päivän maailmassa. Jokaisen päättävässä asemassa olevan valtuutetun tulisi miettiä, ottaisimmeko nyt vastaan Vladimir Leninin patsaan, jos itänaapuri sitä tänne tänään tarjoaisi.

Ukrainassa käydään tällä hetkellä raakaa ja julmaa hävityssotaa. Syntymäpäivänäni 24.2 (joka sattuu myös olemaan itsenäisen Viron kansallispäivä), aloitti Venäjä täysin valheellisesti perustellun hyökkäyksen Ukrainaan. Ja vaikka hyökkäykselle joitain perusteita ehkä olisi ollutkin, eivät ne kuitenkaan millään tavoin olisi oikeuttaneet viattoman siviiliväestön, naisten ja lasten tappamista ja raiskaamista. Meille suomalaisille nämä Ukrainan kansan kokemukset ovat tuttuja muun muassa Talvisodasta, jonka senkin Venäjän edeltäjä, Leninin perustama Neuvostoliitto, täysin valheellisin perustein aloitti.

Tällä hetkellä, vielä tosin sataprosenttisesti vahvistamattomien tietojen mukaan, Leninin patsaita on pystytetty Venäjän Ukrainalta ryöstämille alueille. Täysin riippumatta Leninin omista tekemisistä, tai historian tulkinnoista, symbolisoi Leninin patsas tänä päivänä Venäjän miehitysvaltaa siinä missä esimerkiksi Z-kirjain, vaikka sitäkin voisi vaikka Zorronmerkkinä puolustella.

Kaupunkirakennelautakunnan virkamiesvastaus patsaskiistassa oli mielestäni huono ja perusteli patsaan säilyttämistä nykyisellä paikallaan lähinnä historialla. Niillä perusteilla olisi voinut puolustaa myös Saksan johtajan patsasta, jos Saksa sellaisen olisi Kotkaan joskus 80 vuotta sitten keksinyt lahjoittaa.