Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: Työtaistelut voidaan välttää

Valtakunnallisista työehtosopimuksista neuvotellaan noin kahden vuoden välein. Neuvotteluosapuolina toimivat työnantajien- ja työntekijöiden edustajat. Neuvottelupöydällä ovat muun muassa palkkaus-, työaika-, työloma-, paikallinen sopiminen, työsuhde- ja luottamushenkilötoiminta.

Yleensä neuvotteluiden alussa työantajapuoli esittää työajan pidentämistä sekä palkanlisien kuten ilta-, yö-, pyhä- ja ylityökorvausten heikentämistä ja työlomien lyhentämistä. Työntekijäpuoli esittää palkankorotuksia esimerkiksi elinkustannusten nousuun vedoten.

Kun Elinkeinoelämän keskusliitto EK (yli 15 000 jäsenyritystä) oli mukana työehtosopimusneuvotteluissa, olivat palkankorotukset sidottu isolta osaltaan vientiteollisuuteen ja Suomen talouteen, jolloin palkankorotukset olivat kahden vuoden aikana maltillisesti 1–3 prosenttia.

Viime vuosina työnantajapuoli on halunnut heikentää ammattiliittojen (noin 2 miljoonaa jäsentä) neuvotteluvoimaa ja hajottaa neuvottelut useisiin eri neuvottelupöytiin sekä lisätä paikallista sopimista, joka lisää lakkoherkkyyttä.

Nykyinen neuvottelumalli on johtanut Suomessa hyvin poikkeavaan tilanteeseen, jossa osa ammattialoista vaatii seuraavan viiden vuoden aikana noin 30 prosentin palkankorotuksia ja on valmis isoihinkin työtaistelutoimiin.

Tilastokeskuksen mukaan 2020 Suomessa käytiin 108 työtaistelua, sisältäen lakon uhat. Tanskassa ja Norjassa lakkoillaan Suomea enemmän. Ruotsissa lakkojen määrä on Suomea pienempi, joka johtuu osittain siitä, että Ruotsissa henkilöstöllä on parempi tiedonsaantioikeus ja edustus yritysten hallinnossa.

Olisi toivottavaa että Suomessa työnantajaliitot joustaisivat, EK palaisi neuvottelupöytiin, eivätkä ammattiliitot kilpailisi keskenään palkankorotusesityksillä. Työntekijöillä on oikeus työtaistelutoimenpiteisiin, mutta lakot kertovat siitä, että neuvotteluprosessissa on mennyt jotain pahasti pieleen.