Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kolme tarinaa Leninistä

Muistomerkkeihin liittyy merkitys eli tärkeä asia, jota haluamme muistaa ja arvostaa. Sibelius-puisto tuo mieleen musiikin ja taiteen, Juha Vainiontien laatat lempeän ihmisyyden ja hyvän mielen. Nämä arvot jaetaan. Sen sijaan Lenin-patsas merkitsee ihmisille vastakkaisia asioita. Esille on noussut kolme merkitystä ja kertomusta.

Kommunismissa Lenin on profeetta, jonka sana on kaiken epäilyn yläpuolella. Luvallista on vain Leninin ajatusten uusintaminen. Bolsevismin jälkeläiset kokoontuvat muisteloihin puoluesuhteilla Neuvostoliitosta hankkimansa patsaan ympärille pitämään yllä ryhmän kiinteyttä. Koettujen – todellistenkin historian vääryyksien – vapahtaja on tämä patsas. Toisaalta Leninin perustaman valtion hirmuteot kielletään tai ainakin selitetään parhain päin.

Toinen Lenin-patsaan arvostajien joukko koostuu lähinnä keski-ikäisistä, jotka pitävät Neuvostoliiton Suomeen kohdistunutta painostusta ja täkäläistä taipumista suomettumiseen – kuten Lenin patsaan ja -puiston rakentamiseen – nostalgisena historian vaiheena. Asennetta voidaan selittää nk. Tukholma-syndroomalla, jossa uhri samaistuu väkivallantekijään, jopa ryhtyy puolustelemaan tätä. Näin vältetään historian analysointi ja omaksutaan taipuisa mieli. Kukapa tietää, vaikka nöyrällä asenteella voisi jälleen olla käyttöä tulevaisuudessa.

Kotkassa elää vielä ihmisiä, jotka kokivat Neuvostoliiton hyökkäyksen 30.11.1939 alkaen. Kotkassa alkoivat siviiliväestön pommitukset - sotarikokset. Ihmisiä kuoli ja monet kotkalaiset jättivät kaupungin suojatakseen lapsiaan ja itseään. Tilanne vastaa Venäjän parhaillaan suorittamaa hyökkäystä Ukrainassa. Sodan uhreille ja heidän jälkeläisilleen Lenin-patsas on neuvosto-venäläisen imperialismin muistomerkki, joka muistuttaa väkivallasta ja kuolemasta. Sodan kauhut kokeneet tai oivaltaneet kysyvät, miksi kaupunki ylläpitää ja kunnioittaa Kotkaan kohdistuneen hyökkäyksen merkitystä? Eikö pikemminkin ole sodan uhrien vuoro saada arvostusta ja henkistäkin suojaa?

Kotkan kaupunginvaltuusto käsittelee esitystä Lenin-patsaan siirtämisestä maakuntamuseoon. Siellä se olisi edelleen palvottavissa, muisteltavissa tai kritisoitavissa asiaan kuuluvan taustatiedon tuella. Kaupunginvaltuutetut päättävät millaisia merkityksiä he kotikaupungissaan pitävät kohtuullisina ja virallisen muistamisen arvoisina.