Päätoimittajalta Kevät ja valoisat illat saapuvat – Aika kulkee eteenpäin myös hyvässä, synkistä uutisista huolimatta

Pääsiäinen olisi erinomaista aikaa olla yhteydessä sukulaisiin ja ystäviin. Tänä vuonna pääsiäisen alla on kuitenkin ollut havaittavissa väsymystä. Ystävien, tapahtumien ja yleisötilaisuuksien välttelemistä on jatkunut jo muutaman vuoden ja heti perään meidänkin lehdestämme on voinut lukea synkeitä uutisia maailmanpolitiikasta. Monella on käynyt mielessä, eikö tänä keväänä olekaan luvassa parempia aikoja.

Kevät, muuttolinnut ja valoisat illat saapuvat meidän ihmisten huolista ja arkikiireistä riippumatta. Ajan kulkuun liittyy se vietävä ja hauskakin ominaisuus, ettei sitä vastaan voi pullikoida. Jokaiseen päivään voi sentään koittaa ujuttaa valoisia asioita. Niitäkin onneksi riittää, vaikka me mediassa usein uutisoimmekin kielteisestä tapahtumista. Siinäpä haaste. On pysyttävä ajan tasalla, mutta uutisia ei kannata lukea liikaa näinä aikoina. Niitähän löytyy verkosta loputtomasti, eivätkä kaikki uutiset ole jokaiselle lukijalle arvokkaita. Mediakriittisyyttä on hyvä olla mukana, varsinkin sosiaalisen median äärellä.

On pysyttävä ajan tasalla, mutta uutisia ei kannata lukea liikaa näinä aikoina. Niitä löytyy verkosta loputtomasti. Mediakriittisyyttäkin on hyvä olla mukana, varsinkin sosiaalisen median äärellä.

Julkisuudessa on ollut tällä viikolla hoitajien lakko. Kukapa meistä ei olisi kohdannut viimeisen kahden vuoden aikana lähi- tai sairaanhoitajaa. Hoito- ja hoiva-alan työntekijät ovat tehneet työtään poikkeuksellisessa olosuhteissa. On ymmärrettävää, että hoitajat ovat halunneet nousta penäämään oikeuksiaan. Hoitajien tyytyväisyys työhönsä koituu potilaiden turvaksi – ja väsymys voi vaikuttaa päinvastoin. On raskasta tuntea jatkuvasti olonsa riittämättömäksi.

Olemme uutisoineet tällä viikolla keskussairaalan päivystyksen ruuhkasta, jonka taustalla on ollut monia syitä. Koronaviruksen lisäksi vatsataudit ovat jyllänneet ja sosiaali- ja terveydenhuolto on ollut kovan kuormituksen alla. Hoitajien jaksaminen on herättänyt huolta, vaikka suurin huoli olisikin omasta läheisestä, joka joutuu jonottamaan toista vuorokautta päivystyksessä. Tämänhetkisten työtaisteluiden lisäksi hoitajien työssä jaksamiseen on muitakin keinoja. Avoin, kannustava ja tasapuolinen johtamiskulttuuri on tärkeässä asemassa aivan jokaisella työpaikalla. Esihenkilöt luovat omalla asenteellaan työyhteisön kulttuuria. Ei ole ihme, että uutisemme tulevan hyvinvointialuejohtajan paikkaa koskien ovat olleet viikon luetuimpia uutisia. Uusi johtajapesti herättää kiinnostusta myös henkilötasolla.

Kukapa olisi arvannut, että tänä keväänä, 2020-luvulla, julkisuuden valokeilassa on paljon sotilaita ja hoitajia. Se kertoo ajastamme paljon.

Kirjoitamme uutisia joka päivä verkkoon myös pääsiäisenä, lisäksi julkaisemme pyhäpäivinä pääsiäisen erikoislehdet näköislehtinä. Maailmalla tapahtuu ja se näkyy myös Kymen Sanomissa. Tiistaina luvassa on uutta, sillä postilaatikoista kolahtaa välipäivien jälkeen tuttu painettu sanomalehti, jolla on hieman uudistunut ilme. Näin mekin kuljemme ajassa eteenpäin, mielellään hieman aikaa edellä ja yritämme palvella tilaajia parhaalla mahdollisella tavalla. Pääsiäisenä voi koittaa hieman hidastaa; lämmittää sauna, etsiä oksasakset ja pyyhkiä pölyjä merikartasta. Hiljentyä ja kohdata toisia, vaikka Kymärin kautta. Toivon antoisia hetkiä juttujemme parissa!