Lukijalta | Pyhtään kunta rikkoo Saaristomarkkinoiden yhteisöllistä henkeä

Pyhtään kunnanvaltuuston kokouksessa 11. huhtikuuta nostettiin aloitteen muodossa esiin huoli Saaristomarkkinoiden tulevaisuudesta. Vuodesta 1993 markkinoilla talkoilleena yhdyn tähän huoleen koko sydämestäni.

Saaristomarkkinat perustettiin vuonna 1992 – silloisen Pyhtään elinkeinoasiamiehen Jussi Lehtisen toimiessa puuhamiehenä – pyhtääläisten yleishyödyllisten yhdistysten talouden tukemiseksi. Tarkoituksena oli tarjota yhdistyksille mahdollisuus talkootyöllä hankkia varoja toimintaansa ja siinä samalla epäilemättä vähentää kunnan toiminta-avustusten tarvetta yhdistyksille.

Tätä tarkoitusta markkinat ovatkin kiitettävästi palvelleet 30 vuoden ajan tarjoten samalla kuntalaisille hienon, rennon ja monipuolisen tapahtuman kesän päätteeksi.

Tiedän, että markkinoilta hankitut talkootulot ovat muodostaneet talouden selkärangan edustamani urheiluseuran lisäksi ainakin Pyhtään Meriveneilijöille, Pyhtään Naisvoimistelijoille ja Pyhtään VPK:lle, jotka kaikki tekevät arvokasta yleishyödyllistä toimintaa kuntalaisten hyväksi. Nyt tämä tuotto ”yksityishyödynnetään” kunnan päätöksellä kahdelle yritykselle.

Pyhtään kunta järjesti talvella tarjouskilpailun markkinoiden yksityistämiseksi. Tähän kilpailuun pyydettiin tarjoukset kolmelta valikoidulta toimijalta, ei julkisena tarjouspyyntönä.

Tarjoukset ovat kuitenkin julkisia asiakirjoja ja pyydettäessä saatavissa Pyhtään kunnantoimistolta. Kuntalaisena minua hämmästyttää eniten se, että maallikon silmin ylivoimaisesti paras ja markkinahenkeä eniten säilyttävä tarjous ei voittanut kilpailua. Mikähän tähän on johtanut ja miksi?

Kunnan markkinoiden järjestelyvastuusta luopuminen on käsittääkseni mahdollista toteuttaa myös niin, että markkinoiden yhteisöllisyys ja talkoohenki säilyvät yksityisen bisneksen ohella, kuten hylätyiksi tulleista tarjouksista ilmenee.

Nyt valitulla mallilla Pyhtään kunta sponsoroi yksityisten yritysten festivaalia 45 000 eurolla. Valitussa tarjouksessa on muun muassa markkina-alue muutettu festareille saapuvien parkkipaikaksi.

Sponsorirahan lisäksi kunta myös ulkoistaa mahdollisten markkinamyyjien maksamat paikkamaksut yksityisen toimijan kassaan. Tämä on moraalisesti kestämätöntä ja markkinoiden yhteisöllisen hengen vastaista.

Ari Sissi

puheenjohtaja

Päkki Darts ry, Pyhtää

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka