Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Pyöräily kannattaa juuri nyt – Se on ekologista, kuntoa kohentavaa ja energiapoliittisesti isänmaallinen teko

Takatalven lumisateista huolimatta polkupyöräliikkeissä on meneillään polkupyörien huoltoruuhka. Tilanteessa on ironiaa, sillä vuodenajan normilukuihin poikkeuksellinen säätila muistuttaa osuvasti liikenteen päästöjen vaihtoehdosta eli pyöräilystä räntäsateella. Tällaisiin säätilan epämieluisiin yllätyksiin maailma voi pysyvästi ajautua, mikäli ilmastonmuutosta ei saada hillittyä.

Ilmastonmuutoksen ehkäisy rakentuu monista ilmastotoimista. Niistä ihmisen itsensä käsissä olevaan valikoimaan kuuluu lähiliikkuminen. Polkupyöräily on käytännössä päästötöntä.

Onkin erinomainen tapa säästää luontoa ottamalla polkupyörä osaksi päivittäistä liikkumista. Perheessä tämä merkitsee lapsille heidän itsensä usein odottamaa itsenäisempää liikkumista eli suurempaa vapautta jo ennen ajokortti-ikää. Aikuisille pyöräily on henkistä huojennusta antavaa hyötyliikuntaa. Ei tarvitse enää autoilla iltaisin kuntoilemaan, jos työmatkan on taittanut satulassa.

Kaupunkipyörien tulo on ollut ilmastoteko, samoin työsuhdepyörien. Firman nimissä pyöräily on taas osa yrityksen brändiä.

Suomalainen autokanta on uudistunut, mutta myös hyvä polkupyörä voi olla liikkumiseen kuuluva merkittävä hankinta. Tarvitseeko kaikissa oloissa autoa edes tavoitella? Bensan hinnannousu on johtanut monella siihen, että auto on myyty ja vaihdettu polkupyöriin.

Pyöräily on siis ensinnäkin ekoteko ja toiseksi ihmisen valinta tehdä itselleen hyvää liikunnan kautta. Pyöräilyn lisäys voi arkielämässä johtaa myös järkevään autojen yhteisomistukseen tai tarvevuokraukseen.

Kolmas tärkeä seikka nykyisessä maailmapoliittisessa tilanteessa on tiedostaa, että kaikki mikä vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä, on isänmaallinen teko. Energiavirtojen omavaraisuus lähtee niinkin arkisesta asiasta kuin polkupyörällä polkemisesta.

Niin pyöräilyn valinnassa kuin kaikissa muissakin elämänmuutoksissa, muutoksen helppous on varmin tapa tehdä uudistus pysyväksi. Pyöräilyssä sitä ovat pumpatut renkaat, satula oikealla korkeudella ja rasvatut ketjut. Tämä juuri voi olla palkitsevaa yhteistä tekemistä elämisen lähipiirissä.