Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kirjaroviot palavat jälleen – Nyt Kotkassa vainotaan Lenin-patsasta

Venäjän ja Ukrainan välinen sota on saanut suomalaisten tunteet kuumenemaan. Mieliin on palautunut vanha ryssäviha, jonka moni sai lahjaksi sodan traumatisoimilta vanhemmiltaan.

Halutaan kieltää eri tavalla ajattelemisen oikeus. Historiaa, joskus ohi oppikirjojen, lukeneet muistavat vuoden 1933 kirjaroviot Saksassa, jossa propagandaministeri Josef Goebbelsin johdolla poltettiin epäsaksalaista kirjallisuutta ja muita kulttuuriaarteita.

Monet uskovat, että tuhoamalla kulttuurimuistomerkkejä historia pyyhkiytyy niiltä osin pois. Aleksandrian kirjasto, joka oli aikansa laajin kirjallisten aineistojen museo, tuhottiin, ja syyllisiksi epäiltiin kristittyjä. Juuri kristinusko estikin myöhempinä vuosisatoina tieteen edistymistä, kun sitä edustavat inkvisiittorit tarkistivat, että kaikki julkaisut ovat raamatun sanoman kanssa sopusoinnussa.

Nykyisen Suomen alueella Tukholman asettamat virkamiehet polttivat roviolla ihmisiä, joita epäiltiin salaisista yhteyksistä paholaiseen. Nyt Kotkassa vainotaan Lenin-patsasta. Menneistä tapahtumista halutaan vaieta, jos ne eivät satu miellyttämään.

Jos kaikki Aleksandrian kirjaston tieto saataisiin nykytutkijoiden käyttöön, niin varmasti se muuttaisi käsitystämme menneistä asioista ja silloin eläneiden ihmisten taidoista.

Markku J Kekäläinen, Kotka