Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: Puoliksi valmis on vain puolivalmis – Vaihtuuko juhlavuosi pettymykseen?

Kymen Sanomissa (29.3.) julkaistu Tiina Lehtosen uutisanalyysi kuvaa mm. hyvinvointialueiden aiheuttamaa muutosta kuntien verotukseen. Vuoden 2023 alusta alkaen vastuu sote-palveluista on hyvinvointialueilla ja sote-menojen maksamiseksi valtio leikkaa kunnallisveroprosenttia. Jutun johtopäätökset ovat huolestuttavia.

Kotkan kaupungin tulevien vuosien taloussuunnitelmassa veroleikkauksen arvona on käytetty 12,39 prosenttiyksikköä. Lopullista päätöstä leikkurista odotetaan toukokuussa ja kasvaneet sote-menot asettavat painetta lisäleikkaukselle. Tämä voisi tarkoittaa pitkään odotettujen investointien siirtämistä. Toimittajan arvion mukaan liikuntapaikat ovat helpommin uhattuna.

Toistaiseksi Arto Tolsa -areenan kunnostaminen on edennyt jouhevasti. Pääkatsomon rakenteiden korjaukset valmistuvat pääsiäiseksi, jolloin siirrytään lennosta pääkentän tekonurmen uusimiseen. Sen jälkeen aikataulussa ovat uuden aurinkokatsomon rakentaminen, AT-areenan informaatiotekniikan uudistaminen ja takakentän päällystäminen hiekkatekonurmella.

AT-Areena (silloinen Kotkan urheilukeskus) rakennettiin vuoden 1952 olympialaisia varten ja ränsistyneen aurinkokatsomon uusimista on suunniteltu jo parinkymmenen vuoden ajan. Näinkö haaveet taas romahtavat ja 70-vuotisjuhlavuosi sävyttyy pettymyksellä? Hyvä suunnitelma kannattaa yleensä saattaa valmiiksi, sillä puoliksi tehty on vain puolivalmis. Tässä tapauksessa tuskin sitäkään, sillä tapahtumakeskuksena areenan oheistilat ja informaatiotekniikka vaativat uudistamista ja laajentamista.

Kotka 2025 -kaupunkistrategiassa kuvataan ensiluokkaisen ympäristön, kulttuurin ja tapahtumien kaupungin saavan ihmiset liikkeelle ja hyvälle tuulelle. Rohkenen väittää, että suunnitelmien mukaan valmiiksi toteutetun Arto Tolsa -areenan kunnostaminen auttaa omalta osaltaan Kotkan kaupunkia pyrkimyksissään saavuttaa asettamiaan strategisia tavoitteita.

Tomi Tolsa, toimitusjohtaja, FC KTP