Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: Rosvovaltion panttivangiksi ei pidä jäädä

Moni suomalainen yritys on katkonut Ukrainan sodan takia yhteyksiään Venäjälle. Yhtiöt ovat joko vetäytyneet maasta kokonaan tai rajoittaneet vientiä ja tuontia. Osin kyse on länsimaiden Venäjälle asettamien talouspakotteiden toteuttamisesta, osin myös moraalisista ja taloudellisista valinnoista.

Venäjä on käynyt hyökkäyssotaa Ukrainan maaperällä nyt reilun kuukauden. Muutama suomalainen yritys on tänä aikana jatkanut toimintaa Venäjällä. Esimerkiksi rengasvalmistaja Nokian Renkaiden suurin tehdas pyörii edelleen Pietarin lähellä. Myös energiajätti Fortumin ja sen tytäryhtiön Uniperin yhteensä 12 voimalaitosta jauhavat energiaa eri puolilla Venäjää.

Investoinnit Fortum on idässä keskeyttänyt, ja myös Nokian Renkaat ilmoitti keskittyvänsä tuotannon kasvattamiseen muualla. Kummankin yhtiön suurin omistaja on Suomen valtio. Fortumista valtio omistaa enemmistön, vajaat 51 prosenttia, ja Renkaista sijoitusyhtiö Solidiumin kautta lähes kymmenyksen.

Napanuoraa on tietenkin vaikea katkaista, jos omistaa kiinteää omaisuutta rajan takana. Uhkana on tuotantolaitosten menettäminen, käytännössä tehtaiden tai voimaloiden kansallistaminen. Lisäksi ainakin Fortum on perustellut toiminnan jatkamista työntekijöiden hyvinvoinnin takaamisella. Analyysitalo Inderes on kuvaillut sattuvasti, että Fortumin liiketoiminnat Venäjällä ovat panttivankitilanteessa.

Tilanne on hankala, mutta yhtiöiden tai niiden valtio-omistajan ei pidä jäädä Venäjän kaltaisen rosvovaltion panttivangiksi. Kansainvälisiä lakeja rikkoneen valtion kanssa tai sen alueella ei ole syytä tehdä bisnestä. Siteet Venäjälle on katkaistava niin, että ulospääsyn askelmerkit suunnitellaan huolellisesti.

Lyhyellä aikavälillä isku voi olla kova. Esimerkiksi Fortumin Venäjän-liiketoimintojen arvoksi on aiemmin laskettu noin 5,5 miljardia euroa. Luvussa on mukana Uniperin osuus Nord Stream 2 -kaasuputkesta. Sen ja voimaloiden arvon alaskirjaukseen kannattaa varautua. Pidemmän päälle ratkaisu voi myös hyödyttää yhtiötä. Mainehaitta poistuu, ja samalla riippuvuus fossiilisista polttoaineista pienenee.