Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: Nuoret tarvitsevat kasvatusta, kuria, kannustusta ja koukutusta

Yläkoulun opettaja oli Kymen Sanomissa (28.3.) tuskastunut ja turhautunut monien nuorten koululaisten käyttäytymisestä. Nuorten kasvatus pitää aloittaa jo kotona. Miksi me vanhemmat teemme lapsia, jos emme osaa yhtään kasvattaa heitä? Missä on vastuumme?

Olen opettajan kanssa samaa mieltä, että lapsen harrastuksen tukeminen auttaa häntä myös huomioimaan muut ihmiset. Myös hyvät ystävät ovat tärkeitä. Kasvatukseen sisältyy rajojen ja sääntöjen asettaminen heti pienenä ja myös niiden noudattaminen. Pieni poikamme sanoi kauan sitten, että kyllä minä voin joskus hyväksyä jopa tukistamisen, mutta en hyväksy sitä, että ette ota huomioon minun mielipidettäni. Kasvatuksen tärkeimpiin asioihin kuuluu myös lapsen kannustaminen, jotta hän kokee onnistumisen iloa ja olevansa tärkeä perheen jäsen.

Kasvatus jatkuu koulussa yhdessä sovittujen sääntöjen avulla. Kiroilu, huono käytös, välinpitämättömyys ja pienempien kiusaaminen tulee tehdä yhdessä naurettavaksi ja heikkouden merkiksi. Nuoret ainakin salaa ihailevat ja seuraavat elämässä menestyneitä ihmisiä ja pyrkivät samaistumaan heihin. Niinpä kouluihin tulisi entistä enemmän värvätä vierailijoiksi tällaisia menestyneitä nuoria ja julkkiksia, joilla oli aikanaan nuorena vaikeuksia, mutta ovat selviytyneet niistä kovan työn, harrastuksen ja hyvien ystävien avulla.

Näin minä nuorena päämäärää etsineenä ihmisenä ajattelen nyt sen jälkeen, kun löysin vasta aikuisena oman tieni ja kykenimme vaimoni kanssa kasvattamaan myös menestyvän kelpo pojan.

Paavo Manninen, Hamina