Pääkirjoitus Vetyteollisuus toisi Kotkaan uutta osaamista – Ilmastonmuutos ja paine irrottautua fossiilisista polttoainesta vauhdittavat energiamurrosta

Selvää on, että 2020-lukua leimaa energiamurros. Halukkuus investoida uusiutuvaan energiaan ja investointien romahtaminen fossiiliteknologian aloihin on ollut tiedossa pitkään. Akku- ja vetyteollisuus ovat olleet kovassa nousussa, jälkimmäinen toistaiseksi ennen kaikkea julkisen rahoituksen ja poliittisen paineen siivittämänä.

Kotkan ja Haminan seutu on osoittanut edelläkävijyyttä uusien teollisuudenalojen investointien houkuttelemisessa. Ren-Gasin ja Kotkan Energian tuore yhteistyösopimus 100 miljoonan euron investoinnista vetylaitokseen oli erittäin myönteinen uutinen. Vetyteollisuuden jalkautuminen Kotkaan olisi hyvä signaali seutukunnan kyvystä uusiutua.

Investoinnin takana on Suomen kunnianhimoiset ilmastotavoitteet, mutta myös kova poliittinen paine. Ilmastonmuutos, energiakustannusten kasvu ja nyt myös Venäjän sota Ukrainassa vauhdittavat kehitystä. Länsi haluaa päästä eroon fossiilisista polttoaineista. Euroopan Unionin elpymisraha vihreään siirtymään vauhdittaa tällä hetkellä investointeja kaasun ja lämmön yhdistettyyn tuotantoon.

Kotkassa valmistettaisiin synteettistä metaania raskaan liikenteen tarpeisiin ja hyödynnettäisiin samalla mahdollisimman tehokkaasti hukkalämpöä. Vielä on siis matkaa vihreän vedyn tuottamiseen, saatikka laajassa mittakaavassa. Yhtiön selkeä tavoite on ennen pitkää tuottaa kilpailukykyistä uusiutuvaa polttoainetta.

Investoinnin myötä rakennettaisiin lisää tuulivoimaa, tosin tuskin Kotkaan. Nordic Ren-Gasin suorat, pitkän aikavälin työllistämisvaikutukset olisivat melko pienet mittakaavassaan, noin 15 pysyvää työpaikkaa. Investoinnin arvo olisi siinä, että kaupunkiin saataisiin uutta energiateollisuuden osaamista ja teknologiaa. Samalla päästäisiin lähemmäs kohti ilmastotavoitteita. Kaupunkilaiset voivat toivoa, että kaukolämmön hinnannousua voitaisiin investoinnin avulla pitää myös hieman paremmin kurissa. Energian hinta on joka tapauksessa nousussa ja investoinnit uuteen vihreämpään teknologiaan ovat välttämättömiä.

Suunnitelmat 100 miljoonan euron investoinnista vetylaitokseen oli erittäin myönteinen uutinen. Vetyteollisuuden jalkautuminen Kotkaan olisi hyvä signaali seutukunnan kyvystä uusiutua.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka