Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Puolustuspuheenvuoro Vladimir Suurelle

Koska sukumme kantaisä Vladimir on jo jonkin aikaa sitten kuollut, hän ei pääse enää puolustamaan itseään. Sen tähden muutama kommentti Hannu Eklundin kirjoitukseen ( KySa 17.3.).

Kyseessä on siis Vladimir Suuri, Kiovan ruhtinas, joka kuoli vuonna 1015. Miehen tarkka syntymävuosi ei ole tiedossa, mutta se on noin vuonna 960.

Eklund kirjoittaa, että Vladimir oli ryyppymies, joka valitsi sen tähden mieluummin kristinuskon kuin islamin. En tiedä miten paljon Vladimir otti niin sanotusti kuppia, mutta naistenmies hän oli. Perimätieto näet kertoo, että hän kääntyi kristinuskoon saadakseen vaimokseen Anna Porfyrogenitan. Anna ei näet halunnut miehekseen pakanaa.

Suvussamme on ollut aina sijaa naiskauneudelle, joten niinpä Vladimirillä oli lukuisia vaimoja ja niin kutsuttuja jalkavaimojakin ennen kristityksi tulemistaan useita satoja.

Hannu Eklund ei tunnu arvostavan uskontoja, mutta Ukrainassa maan siirtymistä aikoinaan kristinuskoon pidetään isossa arvossa. Vladimiriä on arvostettu laajemminkin ympäri Eurooppaa, mistä on edelleen todisteena muistomerkkejä muun muassa Lontoossa sekä Puolassa, Venäjällä ja Ukrainassa.

Itse kuulun ”Vallun” kanssa samaan sukuun isäni äidin kautta. Sukumme tutkijat ovat saaneet selville, että Vladimirillä on Suomessakin useita jälkeläisiä. Itse kuulun sukupuun haaraan, joka on 27:s polvi Vladimirin jälkeen.

Ilkka Kujala, Myllykoski