Pääkirjoitus | Pakolaisten määrä kasvaa – Toimintamallit on ehditty hioa vastaanottokeskuksissa

Arviolta lähes 15 miljoonaa ihmistä on jo joutunut Ukrainassa pakolaiseksi Venäjän hyökättyä maahan. Heistä noin 3,6 miljoonaa on poistunut maasta. Yli kymmenen miljoonaa on maan sisäisinä pakolaisina. Valtava pakolaisten määrä näkyy nyt eri puolella Eurooppaa täysinä busseina ja junina, kun ihmiset etsivät turvallista asuinpaikkaa.

Suomessa sisäministeriö arvioi, että tänä vuonna maahan voi saapua ainakin 40 000–80 000 pakolaista Ukrainasta. Haarukka on leveä. Sodan kesto ja kulku ovat hämärän peitossa, eikä siitäkään ole vielä selvyyttä, miten pakolaisvirta jakautuu eri puolille Eurooppa.

EU-maiden sisäministerit keskustelevat ensi viikolla pakolaistilanteesta ja siitä, kuinka eri maat kantavat pakolaisista vastuunsa. Suomen pitää hoitaa tässä osansa.

Jo nyt yli 11 000 Ukrainan kansalaista on hakenut täältä kansainvälistä suojelua. Noin neljännes tulijoista on majoittunut vastaanottokeskuksiin ja suurin osa yksityismajoitukseen. Kotkan vastaanottokeskuksessa on varauduttu ottamaan vastaan 350 pakolaista. Toimintamallit on ehditty hioa kuntoon vuoden 2015 jälkeen.

Niin sanotun Euroopan pakolaiskriisin aikana 2015–2016 Suomeen tuli nopeassa ajassa reilut 30 000 pakolaista. Nyt määrä todennäköisesti ylittyy. Selkeä ero on siinä, että tulijat ovat nyt yhdestä maasta, mikä helpottaa vastaanottotoimintaa.

Kunnat ja terveydenhuoltojärjestelmä joutuvat nopeasti varautumaan ukrainalaisten auttamiseen. Tänne tuleville lapsille pitää järjestää opetusta, ja rekisteröityneet tulijat ovat tietysti oikeutettuja terveydenhuoltopalveluihin.

Ukrainasta on jo aiemmin tullut Suomeen paljon kausityövoimaa etenkin maatalouteen. Nyt on merkillepantavaa, että monet tulijat hakeutuvat täällä heti töihin.

Kaikki tietysti toivovat sodan nopeaa loppumista ja sitä, että ihmiset voisivat palata koteihinsa. Siihenkin pitää varautua, että iso joukko Ukrainasta tulleista jää pysyvästi Suomeen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka