Lukijalta | Meidän ei Kotkassa enää tarvitse muistella Leniniä

Olemme saaneet viime aikoina seurata Kymen Sanomien raportointia Kotkan Lenin-patsaan poistamiseen liittyvistä valtuustoaloitteista ja kaupunkirakennelautakunnan vastauksesta aloitteisiin.

Valitettavasti lautakunta päätyi kannalle, että patsasta ei ole tarpeen poistaa kaupunkikuvasta perustellen asiaa seuraavasti: "Leninin ja neuvostohallinnon ja sen seuraajien vaikutus Suomen historiassa on todellisuutta, jota ei tarvitse poistaa näkyvistä tai kieltää, vaikka siinä on piirteitä, joiden muistaminen on raskasta".

Se on totta, että tämän raskaan todellisuuden kanssa Suomessa on saatu elää niin kauan kuin Leninin johtamalla vallankaappauksella muodostunut Venäjän keisarikunnan seuraajavaltio Neuvostoliitto oli olemassa. Me muistamme sen Suomessa kyllä, emme kiistä todellisuutta. Mutta toinen asia on, tarvitseeko meidän sitä muistella tavalla, jota kaupunkirakennelautakunta Kotkassa esittää. Eipä taida olla Suomen muissakaan kaupungeissa tämän tyyppisiä "hiljentymispaikkoja".

Patsaan lahjoitti Kotkalle vuonna 1979 kaupungin neuvostoliittolainen ystävyyskaupunki Tallinna. Vuonna 1990 neuvostoliittolaisen patsaslahjoituksen kohteeksi päätyi Helsinki, ja Hakaniemenrantaan pystytettiin massiivinen, sosialistista realismia edustava Maailman rauha -veistos. Tämän patsaan juurella ei liene enää tarvetta hiljentyä pax russican merkeissä, ja maaliskuun alussa Helsingissä päätettiin siirtää veistos varastoon.

Suomessa on saatu viime aikoina havahtua toisenlaisen itäisen naapurimaan olemassaoloon, ja sitä myöten suomut ovat pudonneet silmiltä taholla jos toisellakin. Ruususen uni on nyt ohi, ja pitää herätä todellisuuteen. Siitä lähtien kun Suomi siirtyi Venäjän vaikutuspiiriin vuonna 1809, on maan sisäisenä pyrkimyksenä ollut tuon vaikutuksen lieventäminen ja siitä asteittaisesti vapautuminen. Tämä on ollut yli 210 vuoden rupeama, ja nyt on käsillä se historian hetki, jolloin Suomi voi irtautua tuosta vaikutuspiiristä täysin.

Meidän ei enää tarvitse Kotkassakaan muistella Leniniä, olkoonpa hän miten suuri neuvostosankari tahansa. Kotka taisi olla viimeisiä paikkoja, jossa kapinalliset laskivat aseensa keväällä 1918. Tätäkö on kotkalaisuus vielä vuonna 2022?

Pekka Toropainen

Kotka

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka