Pääkirjoitus Tahto puolustaa omaa maata kasvaa, ja sillä on lopulta suuri merkitys

Suomalaisten maanpuolustustahto on jyrkässä kasvussa. Se on iso uutinen, sillä tahto puolustaa isänmaata on ollut Suomessa perinteisesti luja. Nyt sitä kasvattavat Ukrainan sota ja Venäjän aggressiivisuus.

Helsingin Sanomat tutki maanpuolustustahtoa ensin tammikuussa ja nyt uudelleen maaliskuussa. Usko suomalaisten asevelvollisten haluun puolustaa maata vaikka asein on kasvanut 15 prosenttiyksikköä kahdessa kuukaudessa. Nyt siihen uskoo 82 prosenttia vastaajista.

Toinen kysymys koski sitä, pitäisikö suomalaisten puolustautua asein hyökkääjää vastaan, vaikka tulos näyttäisi epävarmalta. Kolme neljästä vastaajasta oli aseellisen puolustautumisen kannalla. Kasvua kahdessa kuukaudessa oli peräti 19 prosenttiyksikköä.

Suomessa ja maailmalla laajemminkin on jopa hämmästelty ukrainalaisten maanpuolustustahtoa. Uutiskuvissa siviilit ovat menneet kadulle tukkimaan hyökkääjien tietä. Ukrainalaissotilaat puolestaan ovat vakuuttaneet taistelutahtoaan läpi sodan.

Ukrainalaisen arjen ja suomalaisen mielipiteen välillä on paljon yhtäläisyyttä. Rujosti hyökkäävä ja siviilejä ampuva Venäjä on tällä hetkellä Ukrainaa ja muuta maailmaa yhdistävä voima. Vapaus elää rauhanomaista ja arvokasta elämää on niin suuri, että sitä puolustetaan tarvittaessa vaikka asein.

Helsingin Sanomien julkaisemassa tutkimuksessa nousi esiin, että maanpuolustustahto on vahvinta kokoomuksen, keskustan, perussuomalaisten ja vihreiden kannattajissa. Kokoomuksessa, keskustassa ja perussuomalaisissa tämä tahto on ollut perinteisesti voimakas. Vihreissä korostuu se, että Venäjä hyökkää puolueelle tärkeitä arvoja eli demokratiaa ja vapautta vastaan.

Eri puolilta Suomea on kerrottu halukkuudesta liittyä vapaaehtoisiin maanpuolustustehtäviin ja -koulutuksiin. Naisten valmiusliiton järjestämiin harjoituksiin jonottaa satoja ihmisiä.

Tutkimus ja eri puolilla viriävä aktiivisuus kertovat siitä, että Suomessa ei ole lamaannuttu. Tahto on tärkeää, kun valmistaudumme mahdollisiin kriiseihin. Lujalla tahdolla niitä voidaan jopa ennaltaehkäistä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka