Pääkirjoitus: Uusi Kantasatama ilmestyi liki huomaamatta nähtäville

Vuosia kestäneen suunnittelun ja neuvottelujen jälkeen Kantasatamassa liikkujien nähtäväksi ilmestynyt Satama Areenan silhuetti pysäyttää. Kaukaa Satamakadulta katsoen tapahtumakeskuksen kokoluokka Vellamon seurassa antaa aavistuksen siitä, mitä tulevaisuudessa nähdään kun kampuskin alkaa nousta. Tähän saakka Kantasataman tulevaisuus on ollut havainnekuvia ja virtuaalisia kävelyitä rakennuksissa eli fiilistelyä.

Kantasataman kehityksen eri vaiheista jää historiaan paksuja siivuja. Kaupallisten hankkeiden sijaan satama rakentuu nyt ainakin näin ensivaiheessa tapahtumatuotannon uudeksi Etelä-Kymenlaakson keskukseksi sekä koulutuksen keskiöksi. Yrityskeskustila, merenkulun koulutuksen ja tutkimuksen keskittymä sekä kokonaisuuteen ehkä jatkossa yhdistyvä hotelli luovat yhdessä uuden työpaikkoja tuovan alueen ja elinkeinoelämän kehityskohteen.

Kantasataman muutoksen kehityskaaressa on ollut mukana erityisen monivivahteinen ja repiväkin päätöksenteko. Kotkan kaupunginjohtaja kuitenkin kommentoi, että paikkakunta on tästä huolimatta osoittanut kyvykkyytensä päätöksentekoon ja sen jälkeen demokraattisten päätösten mukaiseen toimintaan eli päätösten rakentamiseen infraksi.

Toivoa saattaa, että tämä hyvä ilmapiiri päätettyyn suuntaan etenemisessä säilyy tulevaisuudessakin kun rakennuksia ja toimintoja päästään koeponnistamaan parin vuoden sisällä.

Kantasatama oli kaupunkia rakentaneena satamana aikoinaan vahva toimija. Nyt rakentuvien rakennusten tulevat käyttäjät tuovat alueelle myös täysin erilaista työtä ja toimintoja. Merellisyys säilyy silti alueella esimerkiksi infrassa, toivottavasti myös alueen rakentamisessa sen pienimuotoisissa ratkaisuissa niin, ettei kokonaisuuden ilme kadota kotkalaisuuden ilmettä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka