Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Putinin toimet kumpuavat syvältä venäläismentaliteetista

Ukrainan-tapahtumia ei tajua ilman taustaa. Se on myös Hitlerin, Stalinin ja Putinin toimilla. Tausta saattaa kummuta tuhansien vuosien takaa. Venäläismentaliteettia leimaavat ortodoksinen, ”oikeaoppinen” kristinusko, taikausko ja fatalismi eli kohtalousko ja johtajakultti.

Ruhtinas Vladimir kastatti itsensä vuonna 987 ja kansan ”Dneprin vedellä kahdessa päivässä”. Maailman nopein pakkokaste. Historiankirjoituksen mukaan hän valitsi islamia mieluummin kristinuskon, koska oli ryyppymies, ja usko salli sen.

Putinin toimet kytkeytyvät tämän uskon Kiovan-kotiin. Protestointi on epävenäläistä, koska uskon mukaan esivalta on Jumalalta, johtaja ja kirkko suojaavat kansaa ja koska ”kohtaloa” vastaan on turha taistella. Fatalismi liittyy kristinuskoon, koska predestinaatio-opin mukaan Jumala päätti ennalta kunkin elämästä – käy kui käy, turha pullikoida!

Putin ja kirkon pää Kirill ovat ”paita ja perse”. Win-win, kumpikin hyötyy.

Malliksi nousee epäpyhä liitto Rooman ja kirkon välillä. Sotakeisari-omaismurhaaja Konstantinus (k. 337) suojeli kristittyjä ja otti kasteen kuolinvuoteella, koska pappi lupasi autuutta jopa hirmuvaltiaalle. Kuolinvuoteella voi tunnustaa synnit. Nöyrtyykö Putin silloin?

Hannu Eklund, Kotka

Ukrainan-tapahtumia ei tajua ilman taustaa.