Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Toivottavasti legendaarisen Kairon tulevaisuus on valoisa

Kun Kymen Sanomat tiistaina julkaisi uutisen ravintola Kairon nykyisten yrittäjien luopumisesta, juttu pompahti oitis luetuimmaksi. Etenkin matkailu- ja ravintola-alalla toimivien oli todennäköisesti helppo samaistua Crestamar-yhtiön toimitusjohtajan kertomiin perusteluihin. Kaksi viime vuotta ovat olleet raskasta aikaa.

Legendaarinen kotkalainen merimieskapakka tunnetaan muuallakin kuin lähiseudulla tai kotimaassa. Kun kotkalaiset golf-harrastajat jokunen vuosi osuivat pikkuruisen skotlantilaiskylän pikkuruiseen pubiin, yhteinen keskustelunaihe baaritiskin ääressä istuskelleen paikallisen herran kanssa löytyi heti. "Ai mistä olette? Suomesta? Minä olen käynyt Suomessa, tarkemmin Kotkassa. Siellä on Kairo-niminen ravintola", aloitti skotlantilaismies keskustelun. Vastaavia tarinoita lienee useita.

Monille kotkalaisille Kairo on nykyisin nimenomaan kulttuuriravintola. Kairon pop- ja jazzkonserteissa sekä Kotkan kaupunginteatterin näytöksissä on ihan omanlaisensa tunnelma.

Kotkan kaupunki on jo jonkin aikaa etsinyt Kairoon uutta yrittäjää. Toimitilapäällikön mukaan kaupungin toive on, että tauko paikan toiminnassa jää lyhyeksi. Keskusteluun Kairon tulevaisuudesta halutaan mukaan myös siellä toiminut kulttuuriväki.

Toiveeseen lyhyestä tauosta ja yhteisvoimin suunnitellusta tulevaisuudesta on helppo yhtyä. Kotkansaaren toisella laidalla Meriniemessä sijaitsee toinen legendaarinen ravintola, jonka viime vuosien hutera lento on harmillista niin yrittäjien, asiakkaiden kuin kaupunginkin näkökulmasta.

Voisiko Kairosta esittää myös toiveen, ettei siitä remontoitaisi ainakaan geneeristä ketjuravintolaa? Kaupunginteatterin edesmenneen lavastajan Tauno Rantaruikan seinämaalaukset ovat nekin osa kotkalaista kulttuuriperintöä. Ratkaistavaksi tulee myös, mieltä ollaan porrashuoneen seinistä, joihin moni Kairon-kävijä on kirjoittanut omat terveisensä.