Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Emme saa unohtaa venäläisiä toisinajattelijoita

Hyökätessään Ukrainaan Putin on osoittanut valmiutensa toimia kuten Stalin vuonna 1939, jolloin talvisota alkoi. Nyt moni Venäjällä pelkää, että lisäksi Putin voi olla valmis toimimaan kuten Stalin vuonna 1937, joka Venäjällä muistetaan suuren terrorin vuotena.

Suomessa moni kommentaattori on esittänyt, että roistomainen hyökkäys tulee johtamaan pitkällä aikavälillä Putinin kaatumiseen. On kuitenkin otettava vakavasti myös päinvastainen mahdollisuus.

Putin on valmis mittavaan väkivaltaan veljeskansaa kohtaan. Hän voi olla valmis myös mittavaan väkivaltaan omaa kansaansa kohtaan.

Koko Putinin pitkää valtakautta on luonnehtinut vapauden asteittainen, hidas väheneminen ja kontrollin lisääntyminen. Ukrainan sota saattaa olla ratkaiseva tekijä, joka kiihdyttää tämän kehityksen autokratiasta kohti totalitarismia.

Venäjän aatehistoriassa on aina kamppaillut kaksi voimaa. Yksi voima on valistuksen aatteiden yleismaailmallisuutta korostava humanistinen suuntaus. Toinen voima on Venäjän sivilisaation erityisyyteen uskova isovenäläinen suuntaus, joka näkee lännen ikuisena vastavoimanaan.

Putiniin kriittisesti suhtautuvien venäläisten osa on käymässä yhä vaikeammaksi. Meidän on autettava Ukrainaa. Mutta meidän on oltava valmiita auttamaan myös Putinin vastustamisen vuoksi ongelmiin joutuneita Venäjän kansalaisia.

Venäjän historiassa on ollut monta kylmää kautta, joiden aikana länsivastainen suuntaus on ajanut valistuksen arvoihin uskovat ahdinkoon. Näinä aikoina maasta paenneilla emigranteilla on ollut merkittävä rooli venäläisen humanismin perinteen säilyttämisessä.

Tämän perinteen säilyminen on myös suomalaisten etu, sillä sen varassa on ainoa toivo siitä, että kerran meillä vielä on normaali naapurimaa idässä. Vaikka nyt on pimeä hetki, toivonkipinän ei saa antaa sammua.

Tuukka Sandström, Hamina

kirjailija, suomentaja ja kustannustoimittaja