Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Haluammeko muuttaa historian mieleiseksemme? – Pitäisikö Lenin-patsas poistaa Kotkasta?

Entisessä Neuvostoliitossa ja nyt myös Venäjällä pyrkimys on muokata menneen ajan tapahtumat, symbolit ja kirjoitettu tieto oman vallitsevan ja hallitsevan mielen mukaisiksi. Koulujen historiankirjat muutellaan muokkaamalla tietoja ja poistamalla täysin sopimattomia kohtia kokonaan. Muistomerkit tuhotaan, ja aikoinaan ainakin Stalinin käskystä jopa valokuvista poistettiin siinä olevia kohteita, myös paikalla kuvaushetkellä olleita henkilöitä.

Nyt taas Kotkassa on noussut halu poistaa Leninin muistomerkki ja nimetä jopa sen sijaintipaikka nykyisten suuntausten mukaiseksi. Tämä on valitettavaa, sillä Suomi on ollut tunnettu historiallisten rakennusten, alueiden ja merkkien säilyttämisestä kaikkina aikoina kulloisistakin ajan virtauksista huolimatta. En tässä eritellen luettele muuta kuin lukemattomat linnoituslaitteet, sotilashautamuistomerkit (ruotsalaiset, venäläiset, saksalaiset) eri aikakausilta, sekä niin sanotulla paraatipaikalla Helsingissä Senaatintorilla seisovan Venäjän keisarin patsaan.

Menneisyys – eli historian todellisuus – ei muutu miksikään muistomerkkejä poistaen. Niin vain valitettavasti hämärtyy historian tuntemus ja siten nykyisyyden ja tulevan ymmärtäminen.

Minä en haminalaisena ole oikeutettu Kotkan kaupungin ratkaisuihin puuttumaan, mutta Suomen kansalaisena en haluaisi historiaa pyrittävän muuttamaan.

Juhani Leinonen, Hamina

Soittajavanhus, humpuukin yleismies