Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: Ensin Neste, sitten UPM

Neste ilmoitti maaliskuussa 2021 lisäävänsä tuotantoaan Rotterdamissa ja investoivansa sinne satoja miljoonia euroa. Metsäyhtiö UPM ilmoitti tammikuussa 2022 sijoittavansa jopa miljardi euroa Hollannin Rotterdamiin rakentamalla sinne seuraavan biodieseljalostamonsa.

Porvoo hävisi kilvan Rotterdamille ja samoin kävi Kotkalle. Kotka ehti investoida yli 8 miljoonaa euroa UPM:n saamiseksi Mussaloon.

Kumpikin yhtiö on perustellut Rotterdamin paremmuutta kuljetuskustannuksilla ja kilpailukyvyllä sekä kokonaiskustannuksilla asiakaskuntaa unohtamatta. UPM perusteli Kotkan syrjäyttämistä myös suotuisammalla toimintaympäristöllä ja toimintavarmuudella. Lisäksi yhtiö mainitsi verotussyyt avaamatta tältä osin perusteluja.

Yleisesti tiedetään, että Hollanti on Euroopan suurin veroparatiisi, joka aiheuttaa verotusjärjestelyillään yli 10 miljardin euron veromenetykset muille EU-maille. Suuryritykset kanavoivat aggressiivisella verosuunnittelullaan pääomiaan veroparatiiseihin. Yhtiöt pääsevät niin jopa 15 prosentin veroasteisiin.

UPM ei tietenkään suomalaisena ja isänmaallisena yhtiönä tee aggressiivista verosuunnittelua. Yhtiö vain sijoittaa Hollantiin ja tekee valtion kanssa edullisen verosopimuksen. Hollannissa työntekijät eivät myöskään lakkoile kuten Suomessa, johon toimintavarmuudella taidetaan viitata. Työntekijöiden oikeuksien käyttäminen perusteluna ei ole asiallista.

Irma Rajantie, Kotka