Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: Kybersodankäynti kovenee – Lähdekriittisyys on yksi keino kybersotaa vastaan

Venäjän hyökkäys Ukrainassa on raaistunut. Isku äitiys- ja lastensairaalaan Ukrainan Mariupolissa tuomittiin laajasti kansainvälisesti. Myöskään avustussaattueet kaupunkiin eivät ole päässeet perille taisteluiden takia.

Länsimaat ovat pidättäytyneet astumasta Ukrainan maaperälle ja ottaneet sen sijaan käyttöön laajoja talouspakotteita. Perinteisen sodankäynnin rinnalla Venäjä onkin häirinnyt länsimaita kybersodankäynnillään vastineena pakotteisiin. Sotaa käydään siis myös kyberympäristössä.

Suomen turvallisuusympäristö on muuttunut perustavalla tavalla lyhyessä ajassa. Kyberympäristössä voidaan tehokkaasti vaikuttaa mielipiteisiin ja näkemyksiin vallitsevasta tilanteesta. Ei ole yllättävää, että viime aikoina on pohdittu jopa Venäjän halukkuutta irrottaa maa kokonaan irti globaalista internetistä.

Sota on kestänyt vasta kaksi viikkoa ja eri osapuolten tavoitteiden, todellisten keinovalikoimien ja kyvykkyyksien hahmottaminen on ollut osin hämärän peitossa. Selvää on, että perinteisen sodankäynnin rinnalla tulee varautua kyberuhkiin ja monenlaisiin vaikutuspyrkimyksiin. Kaikkeen vahvistamattomaan tiedonvälitykseen tulee tällaisina aikoina suhtautua kriittisesti. Sotapropaganda on aina ollut osa sodankäyntiä.

Suomi on tietoteknisestä näkökulmasta eurooppalainen mallimaa. Saamme silti ottaa mallia Ukrainan kyvykkyydestä puolustautua kyberhyökkäyksiä vastaan. Ukrainan ketteryys tunnistaa ja puolustautua kyberiskuja vastaan on osoittautunut hyvin korkeaksi, kenties osin lännestä saadun avun ansiosta, mutta myös siviilien aktivoinnin ansiosta. Kyvykkyys ja tahto ratkaisevat myös kybermaailmassa.

Verkkomaailmassa tekijöitä on vaikea jäljittää. Nyt nähdyt lentoliikenteen gps-häirintä Itä-Suomessa ja iskut Nordean palveluihin ovat vielä vähäisiä. Myös isompiin häiriöihin on syytä olla Suomessa varautunut, niin valtiollisella tasolla kuin yritysten ja yksilöiden tasolla. Vapaan tiedonvälityksen lujittaminen ja lähdekriittisyys on yksi keino kybersotaa ja mielipidevaikuttamista vastaan.

Kyvykkyys ja tahto ratkaisevat myös kybermaailmassa.