Lukijalta: Väkivallan laskukone

Suomalaisten Nato-kannatus on noussut historiallisesti näinä historiallisina aikoina. Vielä on kuitenkin runsaasti kansalaisia ja päättäjiä, jotka vähintäänkin empivät kantaansa. Ensimmäiseksi on ymmärrettävä, että Suomen turvallisuustilanne muuttui yhdessä yössä rajusti ja peruuttamattomasti. Kaikki se, mihin Suomen puolueettomuus-, ulko- sekä puolustuspolitiikka toisen maailmansodan jälkeen perustui, on menettänyt arvonsa.

Mikäli Putin onnistuu valloittamaan Ukrainan, on turha kuvitella, että toiminta loppuu siihen. Suomi on ikävä kyllä seuraavien uhrien listalla hyvin potentiaalinen kohde ja siihen löytyy useitakin syitä. Putinin näkökulmasta Suomi kuuluu jo historiallisistakin syistä Venäjälle, mutta samalla Suomi on oivallinen kohde, mikäli Venäjä haluaa rangaista välillisesti Yhdysvaltoja.

Käpertyminen suomettumiseen ei ole enää keino välttyä Venäjän uhalta. Ainoa toimiva keino on voiman ja väkivallan matematiikka. Venäjä tietää, että Natoa vastaan se ei pärjää. Mutta kuten tiedustelueversti, tohtori Martti J. Karikin vastikään Iltalehden haastattelussa totesi - jos Suomi ei liity Natoon, silloin Venäjälle syntyisi operationaalinen tarve käyttää voimaa ja silloin olisimme yksin ja pulassa.

Moni pelkää Venäjän reaktioita jo siinä vaiheessa, mikäli Suomi käynnistäisi hakumenettelyn. Menettely on tehtävä niin, että Suomi saa takuut jo lähtötilanteessa siitä, ettei yksikään jäsenmaa jäsenyyttä vastusta ja, että prosessi olisi mahdollisimman nopea. Naton pääsihteeri Stoltenberg on julkisesti todennut, ettei näe ongelmia kummassakaan asiassa.

Samalla pitää olla neuvoteltuna artikla 5:n käyttöönotto jo hakumenettelyssä. Sen mukaan hyökkäys Nato-maahan on hyökkäys Natoa vastaan ja seuraukset olisivat sen mukaiset. Suomi saisi riittävät turvatakuut jo hakuprosessissa, vaikka se ei olisi täysimääräinen Nato-jäsen.

Muun muassa Irlannin tiedeakatemian jäsen, neurotieteilijä Ian Robertson on arvioinut Putinin tilannetta ja se valottaa tilannetta myös omalla tavallaan. Rajoittamaton vallankäyttö aiheuttaa aivojen dopamiinituotannossa hyvin rajuja reaktioita. Se addiktoi, korostaa narsistia piirteitä ja heikentää riskinarviointikykyä, hän toteaa YLE:n haastattelussa. Robertson on havainnut useita merkkejä tästä Putinin kohdalla.. Toiminnan järjettömyys, epäloogisuus ja suoranainen itsetuhoisuus puhuu vallitsevasta tilanteesta kyllä omaa korutonta kieltään.

Ainoa keino vastustaa tätä tilannetta on huolehtia riittävästi omasta puolustuksesta. Siitä, että väkivallan kylmä laskukone tuottaa selvän lopputuloksen – Suomeen ei kannata kajota.

Marko Kilpi, kansanedustaja (kok.)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka