Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: Pakolaisten vastaanottajat ovat jakaneet työkenttäänsä

Keskiviikkoon mennessä Kotkan vastaanottokeskukseen oli saapunut noin 20 pakolaista Ukrainasta. He saapuivat poliisin kautta pieninä ryhmiä tai yksittäisinä ihmisinä osaksi Suomen vastaanottojärjestelmää. Tämän lisäksi seudulla voi toki olla yksityisten ihmisen entuudestaan tuttuja ihmisiä paossa sotatilaa.

Ukrainan sotatila tuli yllätyksenä ja monitasoisena vyörynä eurooppalaisille. Varsinaisen sotatilan yllättävyys, epävarmuus tilanteen vaikutuksista myös omaan elämänpiiriin ja sen mukaiset pelot ovat vaikuttaneet kriisin alusta alkaen päivittäin jokaisen ihmisen elämään. Keskiössä on tietysti ukrainalaisten tilanne.

Konkreettisen auttamisen tai avustamisen kautta omia patoutuneita tunteita tilanteeseen voi purkaa. Suomalaisten auttamisen halu ukrainalaisia kohtaan onkin ollut kokoajan vahva.

Etelä-Kymenlaaksossa pakolaisten vastaanotto ja avustaminen nousi kansalaisten riveissä vapaaehtoisvoimien suureksi näytöksi viimeksi vuonna 2015.

Nyt Kotkan vastaanottokeskus ja Kotka-Kymin seurakunnan maahanmuuttajatyö ovat jakaneet työkenttäänsä niin, että avustusten ja muun avun tarjoajat ohjataan ottamaan yhteyttä Kotkan kaupungin ja seurakunnan yhteiseen maahanmuuttajakoordinaattoriin sähköpostitse. Menettely järkevöittää kokonaisuutta ja etenkin turvaa, että viranomaisten puhelinliikenne säästyy ylikuormittumiselta.

Varsinaisen Kotkan vastaanottokeskuksen toimintamalli on pääosin hajautettu eri asuntoihin. Vastaanottokeskuksella on toki hätämajoitusta varten nopealla aikataululla käytössä myös isompia yhtenäisiä majoitustiloja.

Enää ei siis ole olemassa joskus aiemmin toiminutta rakennuksellista keskusta, joka olemukseltaan olisi otollinen paikka ulkoa- tai sisältäpäin puhkeaville levottomuuksille. Nykyisessä mallissa voi ajatella Ukrainan sotatilannetta pakeneville järjestyvän mahdollisuus rauhoittumiseen, lepoon ja voimien palautumiseen siinä määrin kun se on ylipäätään mahdollista paossa vieraassa maassa etäällä omista läheisistä.