Pääkirjoitus Seksuaalirikokset tunnistetaan paremmin – Rikosten kasvu tilastoissa kertoo myös lasten ja nuorten rohkeudesta kertoa hyväksikäytöstä

Tilastot näyttävät karuilta: seksuaalirikokset ovat lisääntyneet ja Kotkassa määrä on yli kaksinkertaistunut viime vuosina. Lapsiin kohdistuneista hyväksikäytöistä noin puolessa tapauksista hyväksikäyttäjä on uhrille jollain tapaa tuttu, joka viides on oma perheenjäsen. Luku on hätkähdyttävä. Vain neljäsosassa tapauksista tekijä on täysin tuntematon.

Vuodesta 2014 myös seksuaalinen ahdistelu on lisätty rikosnimikkeeksi. Se voi osaltaan selittää seksuaalirikosten nousua tilastoissa.

Kaakkois-Suomen poliisin mukaan keskeinen syy on se, että seksuaalirikoksia pystytään tunnistamaan nykyään tehokkaammin. Erityisesti lapsiin kohdistuvia seksuaalirikoksia havaitaan entistä paremmin kouluissa ja terveydenhoidossa. Ehkä lapset ja nuoret osaavat tänä päivänä myös itse tunnistaa paremmin omat rajansa ja uskaltavat sanoa ääneen, jos tulevat kohdelluiksi väärin.

Seksuaalirikosten määrät ovat oletettavasti lisääntyneet myös siksi, että rikollisuus on siirtynyt paljon verkkoon. Hyvää on kuitenkin se, että juuri verkossa lapset voivat olla helposti yhteydessä siellä toimivin poliiseihin. On erittäin hyvä ratkaisu, että Kaakkois-Suomen poliisilaitoksella on aloittanut uusi tutkintaryhmä, joka selvittää juuri nuoriin ja lapsiin kohdistuvia seksuaali- ja väkivaltarikoksia.

Kiinni jääneistä seksuaalirikollisista noin 98 prosenttia on miehiä ja heistä valtaosa kantasuomalaisia. Enemmistö hyväksikäytön uhreista on 13–16-vuotiaita tyttöjä. Osa seksuaalirikollisista tai rikollisia tekoja ajattelevista osaa hakea omaehtoisesti apua esimerkiksi verkossa. Kynnys avun saamiseksi pitää olla matala rikosten ehkäisemiseksi ja apua on voitava hakea anonyymisti. Rikoksentorjuntaan investoidut eurot maksavat itsensä takaisin monin verroin. Kaikkea ei voi mitata rahassa.

Osa seksuaalirikollisista tai rikollisia tekoja ajattelevista osaa hakea omaehtoisesti apua esimerkiksi verkossa. Kynnys avun saamiseksi pitää olla matala rikosten ehkäisemiseksi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka