Pääkirjoitus Pelko pois – Suomalaiset ovat aina selvinneet kriiseistä

Suomalainen mielenmaisema muuttui reilu viikko sitten.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan aiheutti ensin epäuskoa, sitten suuttumusta ja sodan edetessä myös pelkoa. Voisiko sota ulottua myös Suomeen, onko ydinuhka mahdollinen ja miten omassa arjessa pitäisi varautua? Nopeasti keskustelu siirtyi myös Suomen Nato-jäsenyyteen.

Peloille ei ole syytä antaa valtaa.

On totta, että uudessa tilanteessa Suomella ei ole mahdollisuutta tasapainoilla kuvitteellisessa erityisasemassa lännen ja idän välissä. Suomi on selkeästi ilmaissut olevansa osa läntistä arvoyhteisöä, eikä tämä Venäjälle mikään yllätys ole. Ennemmin se on päivänselvä asia. Sitä ei ole syytä arastella.

Suomen turvallisuusstrategia on tälle vuosikymmenelle tultaessa nojannut kokonaisturvallisuuteen, jossa sotilaallinen suorituskyky on vain yksi tekijä. Viikon aikana keskustelu julkisuudessa on roihahtanut ja keskittynyt mahdollisiin sotilaallisiin uhkiin ja kyvykkyyteen niiden torjumisessa.

Turvallisuutta tulee arvioida pitkäjänteisesti ja rohkeasti. Suomen kansallista riskiarviota ja kansallista turvallisuusstrategiaa ollaan päivittämässä normaalin aikataulun puitteissa, ensimmäistä kesällä ja jälkimmäistä ensi vuoden puolella. Molemmat ovat päivityksessä alkuperäisten suunnitelmien mukaan ja luovat osaltaan selkärankaa Suomen turvallisuudelle.

Nopeasti muuttuneessa turvallisuusympäristössä on tärkeää arvioida akuuttien muutosten vaikutusta huolellisesti. Suomella on pitkä historia itsenäisenä kansakuntana, vakaa yhteiskuntajärjestys ja moniarvoinen demokratia. Suomalaisten henkinen kriisinkestävyys on aina ollut korkea. Vakaus on pienen maan vahvuus, ja sitä voi jokainen pelkojen sijaan myös omassa arjessaan lujittaa; ylilyöntejä ja tarpeetonta epäluuloa on syytä välttää. Suomeen ovat tervetulleita niin tavalliset ukrainalaiset kuin venäläisetkin, jotka tavoittelevat hyvää ja turvallista arkea.

Vakaus on pienen maan vahvuus ja sitä voi jokainen pelkojen sijaan lujittaa; ylilyöntejä ja tarpeetonta epäluuloa on syytä välttää.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka